www.astrowebb.com
 
Koronas-Foton
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Koronas-Foton
Uppskjutning: 14:30 den 30 januari 2009.
Raket: Tsyklon-3.
Omloppsbana: 500 kilometer.
Banlutning: 82,5 grader.
Startplatta: GIK-1 Plesetsk Cosmodrome.
Uppdragslängd: Tre år.
- Mer läsning -

Ryska rymdsonder.

Ryssland | Koronas-Foton
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-02-01

Fotografi av bärraketen
Fotografi av bärraketen.
Foto: mephi.ru.

Efter en försening på ett dygn lyfte den ryska satelliten Koronas-Foton utan problem på fredagen. Uppskjutningen skedde med en bärraket av typ Tsyklon-3 klockan 14:30, svensk tid, på fredagseftermiddagen. Uppskjutningsplats var Plesetsk Cosmodrome som ligger ungefär 800 kilometer norr om Moskva. Efter 45 minuter separerade satelliten från det sista raketsteget och uppskjutningsfasen avslutades. Hittills har alla system ombord fungerat som planerat och enligt den ryska markkontrollen fungerar satelliten tillfredställande.

Koronas-Foton är Rysslands första större vetenskapliga satellit på över fyra år och kommer användas för studier av Solen. Satelliten är den tredje i raden av solobservationssatelliter som Ryssland skickat upp dem senaste femton åren. Tidigare satelliter var Koronas-I/Intercosmos-26, som lyfte den 2 mars 1994, och Koronas-F, som lyfte den 31 juli 2001. Om allt går som planerat kommer Koronas-Foton studera Solen under tre år vilket gör att satelliten kommer vara verksam under nästa solfläcksmaximum år 2011/2012.

Video
Video av uppskjutningen >>>

Uppdrags- och satellitinformation
Koronas-Foton har en cirkulär omloppsbana på 500 kilometers höjd med en banlutning på 82,5 grader. Satellitens massa vid uppskjutningen var 1920 kilo varav 540 kilo är instrument. De vetenskapliga instrumenten består bland annat av spektrometrar för studier av Solen i ett brett spektrum från ultraviolett via rötgenstrålning till gammastrålning. Meningen är att instrumenten ska studera den energi som produceras vid solutbrott (solar flares). Dessa våldsamma utbrott skickar bland annat iväg magnetisk energi och accelererar laddade partiklar till nära ljushastigheten.

Förutom att studera och analysera solutbrott finns det även ett solteleskop med tillhörande kamera ombord. Kameran kommer ta högupplösta fotografier av Solen var femte minut. Detta kommer innebära att forskarna kommer kunna kartlägga och se uppbyggandet av solutbrott med en väldigt hög tillförlitlighet. Totalt kommer det tas över en miljon fotografier under det tre år långa uppdraget. Det finns även instrument ombord som kommer mäta förekomsten av högenergipartiklar i området runt satelliten. Genom att mäta förekomsten av högenergipartiklar och kartlägga hur mängden ändras allt eftersom Solens aktivitet varierar hoppas forskarna få reda på mer om sambandet mellan Solens aktivitet och rymdvädret i närheten av jorden.

Förutom vetenskapsmän från Ryssland har även dito från Indien och Ukraina deltagit i utvecklandet av de vetenskapliga instrumenten. Satelliten ingår även i programmet International Living With a Star (ILWS). ILWS är ett samarbete mellan Ryssland, USA, Europa, Kina, Japan och Canada där ett flertal satelliter och rymdsonder används för att studera Solen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.