www.astrowebb.com
- Uppdragsdata -

Uppdrag: Rosetta.
Uppskjutning: Kl. 09:17 den 2 mars 2004.
Förbiflygning av Steins: kl 20:58 den 5 september 2008.
Förbiflygning av Lutetia: juli 2010.
Framme vid Churyumov-Gerasimenko: juli 2014.
Raket: Ariane 5G.
Uppdragets avslutas: slutet av 2015.

- Mer läsning -
ESAs rymdsonder.
 
ESA| Rosetta
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-06-15

Denna uppförstorare bild visar kometen inringad.
Denna uppförstorare bild visar kometen inringad.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA.

Rosetta är fortfarande ungefär tre år och 160 miljoner kilometer från sitt mål - kometen Churyumov-Gerasimenko. Detta hindrade dock inte rymdsonden ifrån att använda instrumentet OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System) för att ta femtitvå exponeringar på vardera femton minuter på sitt avlägsna mål.

Trots att Churyumov-Gerasimenko framstår som en otydlig fläck på fotografierna är Holger Sierks, som är ansvarig för kameran OSIRIS, nöjd med resultatet och vad kameran har kunnat åstadkomma på ett sådant långt avstånd.

Efter den lyckade fotosessionen kommer Rosetta nu gå in i viloläge för att spara energi och först om 31 månader, i januari 2014, kommer rymdsondens att väckas. Väl då kommer rymdsonden och dess instrument att kontrolleras inför mötet med kometen Churyumov-Gerasimenko i juli samma år.

2011-07-11

Lutetia med Saturnus i bakgrunden.
Lutetia med Saturnus i bakgrunden.
Foto: ESA.

På lördagseftermiddagen genomförde rymdsonden Rosetta en närgången förbiflygning av asteroiden Lutetia, Som närmast Lutetia var Rosetta strax efter klockan arton, svensk tid, på lördagen då avståndet till asteroiden var 3162 kilometer. Genom förbiflygningen har forskarna fått en unik möjlighet att kartlägga en himlakropp som skapades för 4,5 miljarder år sedan. Genom den data som Rosetta samlat in om Lutetia hoppas astronomerna kunna få fram information om asteroidens trätthet och dess sammansättning. Genom fotografierna vet man redan att Lutetias längsta sida mäter 130 kilometer.

Fotografierna som Rosetta tagit av Lutetia avslöjar en värld märkt av kratrar. Som bäst är upplösningen 60 meter per pixel.

Rosetta kommer nu att gå in i ett "sovläge" innan rymdsonden kommer väckas inför sitt möte med kometen Churyumov-Gerasimenko i maj 2014. Under mötet kommer Rosetta bland annat landsätta en landare på Churyumov-Gerasimenko. Hittills har Rosetta varit på väg i sex år.

Lutetia Lutetia

2010-07-07

Rosettas navigationskamera tog detta foto av Lutetia på ett avstånd av 5,8 miljoner kilometer.
Rosettas navigationskamera tog detta foto av Lutetia på ett avstånd av 5,8 miljoner kilometer.
Foto: ESA.

ESAs (European Space Agency) kometjägare Rosetta har fortfarande nästan fyra år kvar till sitt slutmål men redan nu på lördag, den 10 juli 2010, kommer Rosetta göra en närgången förbiflygning av asteroiden Lutetia. Som närmast Lutetia kommer Rosetta komma klockan 17:54.46, svensk tid, på lördag och avståndet kommer då vara mindre än 3162 kilometer.

ESA räknar med att Rosetta kommer ha ungefär två timmar på sig att ta högupplösta fotografier och samla annan viktig information om Lutetia under förbiflygningen.

När det gäller Lutetia är det den största asteroid som fått ett närgånget besök av en rymdsond. Storleken på Lutetia är 132 gånger 101 gånger 76 kilometer. Lutetia är lite av en gåta för astronomer då man bland annat inte kunnat fastställa asteroidens sammansättning. Genom förbiflygningen hoppas astronomerna dock att få reda på mer om denna fascinerande asteroid.

Framkomsten till Rosettas huvudmål, kometen Churyumov-Gerasimenko är planerad till maj år 2014.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.