www.astrowebb.com
| Svensk rymdfart
Sverige| Odin
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2006-02-22

Artistbild över Odin.
Artistbild över Odin.
Bild: SSC.


Mer läsning
Deep Impact.

Den svenska satelliten Odin har firat fem år i rymden. Odin har under sina fem verksamma år både riktat sina blickar ut i Universum och ner på jorden. Bland annat har man använt rymdsonden för att studera ozonlagret och hur miljön på jorden har förändras och påverkas. Nattlysande moln över polerna och deras påverkan på miljön har även studeras. Även tunna moln över ekvatorn, osynliga för ögat, och dess påverkan på miljön har studeras.

När det gäller astronomidelen har Odin bland annat funnit vatten i Mars atmosfär och studerat stjärnor. Odin har även studerat stjärnbildning, dess kemiska processer, äldre stjärnor, molekylsignaler och kemiska signaler. Man har till exempel funnit flera hundra signaler från ett fyrtiotal kända kemiska förreningar och ett trettiotal oidentifierade signaler. Även nya upptäckter om kometer och därigenom om solsystems födelse har gjorts och om vad som hände bara några få 100 000 år efter Big Bang. Bland annat var Odin med och studerade Deep Impacts nedslag på Tempel 1.

Från början var det meningen att uppdraget bara skulle hålla på i drygt två år och nu börjar Rymdstyrelsen få ont om pengar. Så för att ha råd att fortsätta verksamheten har man lagt fram ett förslag med minskade anslag, men som man hoppas ska göra att man kan fortsätta att ha Odin aktiv. Odin och dess upptäckter har fått beröm och uppmärksamhet över hela världen och bland annat så använder NASA och ESA Odins mätningar som referens. Om man inte får förnyat anslag kommer Odin att släckas ner under våren.

2004-02-07

Det är inte bara USA och Europa som har farkoster som studerar Mars utan även Sverige har sitt eget rymdobservatorium vid namn Odin som under förra året passade på att studera Mars. Bland annat studerade Odin förekomsten av vattenånga i Mars atmosfär och planetens genomsnittstemperatur. Enligt Odin har Mars en genomsnittstemperatur av - 28 grader C.

Att det finns vatten i Mars atmosfär är ingen nyhet men Odin hjälper till att få oss att förstå hur det hela hänger ihop. När man sen tar och jämför med mer lokala data från olika Marsonder får man en mer heltäckande bild av det hela.

Om vattnet i mars atmosfär skulle regna ner på ytan skulle det bara bli ett 15 tusendels millimeter tjock lager.

Under sommaren 2003 har Odin även genomfört studier av jorden atmosfär. Bland annat har man studerat ozonförekomsten.

Odin är en svensk satellit som ligger i en bana runt jorden på 600 kilometers höjd och som har till uppgift att studera både jorden och astronomiska objekt.

2003-03-16

Den svenska satelliten Odin har nu tillbringat mer än två år i rymden. Odin, som ligger i omloppsbana runt jorden, har under dessa två år används till två helt skilda uppdrag. Nämligen att studera atmosfären och att undersöka rymden. Detta har gjort att både astronomer och atmosfärsforskare har kunnat ta del av den information som Odin har samlat in.

Som sagt har Odin två uppdrag. Den ena delen är inriktat på atmosfärsranden och ger information om de dynamiska, kemiska och fysikaliska processer i den övre atmosfären. Detta ger i sin tur information och kunskap om ozonuttunningen och växthuseffekten med mera. Den andra delen är inriktat på astronomiska mätningarna och då främst det interstellära mediet (gasen mellan stjärnorna) och områden där stjärnor bildas.

2001-08-17

Odin.jpg (4918 bytes)Odin har äntligen börjat göra mätningar. Uppdragen som Odin har kan delas in i två områden; astronomi och atmosfärforskningen. Genom att titta på atmosfären med Odins två instrument kan räkna ut mängden av olika ämnen, som till exempel av ozon, kvävedioxid och kloroxid och hur de förändras i höjdled.

För att vara säker på att uppgifter från Odin stämmer måste man göra konstroller av mättningarna. Dessa gör man från ballonger. Som en del av kontrollmätningarna skall två ballonger skickas upp från Esrange under augusti månad. Både ballongerna och mätinstrumenten är levererade av SSC franska Odin-partner och ballongerna kommer att sändas upp av personal från den franska rymdbyrån CNES och Esrange tillsammans.

Nyttolasten ombord ballongerna ska mäta samma vertikala profiler som Odin mäter och på så vis kan man med hjälp av vedertagen teknik direkt verifiera Odins mätdata.

2001-02-27

Efter mer än fyra års förseningar lyfte äntligen den svenska satteliten Odin från Svobodny i Ryssland. Uppskjutningen skedde klockan 09:48:27 den 20 februari 2001 med hjälp av en Start-1 raket.

Orsaken till att starten har blivit uppskjuten i fyra år är att man istället för att ta in mer folk när något inte fungerat har man skjutit upp starten istället. Detta beror på att man inte ville att budgeten skulle skjuta genom taket.

Nu när Odin är uppe kommer den att under minst två år att samla in information om hur stjärnor bildas och om ozonlagret med mera. Odin är en svensk forskningssatellit som byggd i samarbete med Finland, Frankrike och Kanada.

Syftet är att studera Astronomiska objekt och jordens atmosfär. Huvudinstrumentet består av ett enmeters teleskop och en radiomottagare för mm- och submm-våglängder. Mätningar gjorda från rymden mot atmosfärsranden ska ge information om kemiska, fysikaliska och dynamiska processer i den övre atmosfären av betydelse för förståelsen av bl.a. ozonuttunningen och växthuseffekten.

De Astronomiska mätningarna avser främst det interstellära mediet (gasen mellan stjärnorna) och områden där stjärnor bildas. Av speciellt intresse är emission från vattenånga och molekylärt syre i interstellära molekymånmodulenoln. Både de aeronomiska och Astronomiska observationerna utnyttjar starka atomära och molekylära övergångar som ger strålning med våglängder på omkring en millimeter och därunder, vilket Odins detektorer är specialkonstruerade för.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.