www.astrowebb.com
|Japanska rymdsonder
Japan| Lunar-A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-01-15

Lunar-A.
Lunar-A.
Foto: JAXA.

Efter en rekommendation från personer som utrett Japans månsond Lunar-A ser det ut som att man kommer att lägga ner hela projektet. Den främsta orsaken är att hela projektet har blivit mer än tio år försenat. Det stora problemet ligger i att modersonden, som byggdes för tio år sedan, är omodern och skulle behövas uppgraderas och uppdateras. Detta skulle kosta rätt mycket pengar, vilket utredningskommissionen inte tycker det är värt.

Anledningen är att projektet dragit ut på tiden är att byggandet av de två minisonder, som skulle undersöka månen, har dragit ut på den tiden. Orsaken har varit upprepare problem med tekniken och byggnadsdelar.

Trots att Lunar-A inte blir av kommer man bygga klart de två minisonderna och erbjuda de till något annat land med ett rymdprogram. På förslag finns bland annat Ryssland, Kina eller Europa.

Lunar-A skulle ha varit Japans andra månuppdrag, men det är inte det första att stöta på kraftiga problem. Japan har tidigare ställt in ett uppdrag till Mars, haft problem med en av sina raketer samt haft problem med sin asteroidsond Hayabusa. Trots att man har det fjärde land att skicka upp en satellit 1972 har man sedan dess inte haft några större framgångar. Även Japans bemannade rymdprogram har gång på gång stött på problem och 2005 blev man omkörda av Kina som blev det tredje land att skicka upp en människa i rymden.

Ett annat projekt som stött på förseningar, för närvarande fyra år, är SELENE (Selenological and Engineering Explorer). SELENE ska undersöka månens gravations- och magnetfält. Uppdraget är tänkt att pågå i ett år och planerad uppskjutning är under perioden juli - augusti i år.

2004-03-31

Lunar_A
Lunar-A i omloppsbana runt månen.
Bild: JAXA.

Den Japanska månsonden Lunar-A, som från början var planerad att lyfta 1995, har blivit försenad ännu en gång. Den här gången beror det på att ett amerikanskt företag som har tillverkat visa delar till rymdsonden har tagit tillbaka dessa. Anledningen ska enligt uppgift vara att delarna var defekta.

Till skillnad mot till exempel Apollomodulerna som gjorde en mjuklandning på månen kommer Lunar-A att göra en så kallad "hårdlandning". Detta gör att man kan göra rymdsonden mindre och på så sätt spara pengar. När man väl har landat på månen kommer man att undersöka sammansättningen av månytan och de stenar som finns där. Man kommer även att utforska insidan av månen. Allt detta hoppas och tror man ska ge ny kunskap om vår närmaste granne i rymden och i slutänden även om vår egen planet - jorden.

Tack vare att man kommer att göra en så kallad "hårdlandning" kommer Lunar-A att "borra" sig ner i ytan 2 - 3 meter. Detta gör att man bättre kommer att kunna utföra det man vill. Samtidigt kommer modersonden att kretsa runt månen och ta fotografier som sedan kommer att skickas tillbaka till jorden. För att få en så heltäckande bild som möjligt kommer man att använda data från Apolloprojektet för att jämföra med dem resultaten man får fram från Lunar-A

Det var meningen att Lunar-A skulle ha lyft i sommar ombord på en M-V Rocket II. M-V raketen är en raket som har utvecklas av Japan och dess första version kom redan 1970. Officiellt har man inte tillkännagivet något nytt startdatum för Lunar-A, men enligt visa källor är nästa år troligt för Lunar-A att börja sin resa

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.