www.astrowebb.com
 
Iran| Omid
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-02-03

Irans första egenuppskjuta satellit, Omid, har enligt officiella källor avslutat sitt primära uppdrag. Under det drygt månadslånga uppdraget har satelliten används för olika tester av bland annat kommunikation med en markstation i Iran. Satelliten har även används för att testa navigation i rymden samt olika tekniker för styrning. Enligt uppgift ska det även ha funnits instrument ombord som genomfört olika typer av mätningar, oklart exakt vilka.

Omid kommer avsluta uppdraget med att brinna upp i atmosfären. Detta kommer att ske inom en tvåveckors period.

2009-02-03

På måndagen blev Iran medlem i den lilla skara länder som har skickat upp en egenbyggd satellit med en egenbyggd bärraket. Satelliten som Iran skickade upp går under namnet Omid, hopp på svenska, och lyfte med hjälp av en bärraket av typ Safir 2. Safir 2 är en ombyggd långdistansrobot och tidigare har Safir 1 testflugits utan nyttolast. Förutom Iran har Frankrike, USA, Sovjetunionen/Ryssland, Japan, Kina, Indien, Israel och Storbritannien skickat upp egenbyggda satelliter/rymdsonder med egenbyggda bärraketer. Senaste landet innan Iran att klara av detta vara Israel år 1998.

Omid klassas som en kommunikationssatellit men enligt visa uppgifter ska det även finnas utrustning för mer vetenskapliga tester ombord. Omloppsbanan för Omid har beräknas ha en lägsta punkt på 246 kilometer och en högsta punkt på 378 till 440 kilometer. Amerikanska rymdkommandot har även spårat ett objekt till i en liknande omloppsbana som Omid. Detta objekt tros vara bärraketens sista steg. Formen på Omid är en fyrkant med en storlekt på ett par decimeter.

Uppskjutningen av Omid är tajmad så den skedde under det tio dagar långa firande av den iranska revolutionen.

Video av uppskjutningen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.