www.astrowebb.com
 
Iran| Iran skickar en apa till rymden
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-10-13

Apa, dock inte i rymden utan på Phoenix Zoo.
Apa, dock inte i rymden utan på Phoenix Zoo.
Foto
: Wikipedia/Jlahorn.
Iran har officiellt meddelat att uppdraget Kavoshgar-5 inte gick som planerat. Uppskjutningen av Kavoshgar-5, med en apa ombord, ägde rum någon gång mellan den 23 augusti och 2 september i år. Exakt när uppskjutningen ägde rum eller vad som har hänt finns det inga officiella uppgifter om. Officiella källor i Iran har dock låtit medlat att uppdraget inte nådde upp till målen som var uppsatta.

Tanken var att Kavoshgar-5 skulle vara första gången som Iran skickade upp ett större djur i rymden. Tidigare har landet, som gjorde sin debut i rymdsammanhang 2009, skickat upp bland annat råttor och sköldpaddor. Tidigare i år genomförde det lyckade obemannade uppdraget Kavoshgar-4. Kavoshgar-4 var en kopia av Kavoshgar-5 med den enda skillnaden att uppdraget var obemannat.

Vad det misslyckade uppdraget betyder för Irans bemannade rymdprogram är oklart då landet inte har angett vad som gick fel. Tidigare har Iran tillkännagivet att man planerar ett bemannat uppdrag med en astronaut år 2020.

Om Kavoshgar-5 hade genomfört planenligt skulle kapseln ha nått en höjd av 120 kilometer och uppdraget skulle ha pågått i 20 minuter, med andra ord ett "rymdskutt".

2011-06-21

Efter förra veckans lyckade uppskjutning av satelliten Rassad-1 har Iran meddelat att man under sommaren kommer skicka upp en apa ombord på sin nästa rymdkapsel. Apan, som kommer vara det största djur Iran har skickat upp, kommer flyga ombord på en kapsel som kommer skickas upp av raketen Kavoshgar-5 och uppskjutningen är tänkt att ske under perioden 23 juli till 23 augusti. Den aktuella kapseln ska enligt Hamid Fazeli, chef för Irans rymdprogram, väga 285 kilo och nå en omloppsbana av 120 kilometers höjd. Ombord på Kavoshgar-5 kommer det även finnas fyra nya typer av prototypsatelliter.

Tidigare har Iran förutom att skickat upp satelliter även sänt upp ormar, sköldpaddor och råttor. Att landet nu har tagit steget vidare till större djur ska enligt Fazeli ses som en medveten strategi som i slutändan ska leda till en bemannad uppskjutning omkring år 2020.

Enligt Fazeli kommer Iran även att i Oktober skicka upp satelliten Fajr, vilket är en spaningssatellit som under ett och ett halvt år kommer ta fotografier av jorden från en höjd av 400 kilometer. Även Rassad-1 är en spaningssatellit som opererar på en höjd av 260 kilometer och som har en planerad livslängd på två månader.

Iran klev år 2009 med i rymdklubben i och med uppskjutningen av Omid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.