Planck
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Planck.
Uppskjutning: Klockan 15:12 den 14 maj 2009.
Uppskjutningsplats: Kourou, Franska Guyana.
Bärraket: Ariane 5.
Omloppsbana: Lagrangepunkt 2 (1,5 miljoner kilometer)
Uppdragslängd: 2 - 3 år.
- Mer läsning -

ESAs rymdsonder.

www.astrowebb.com
 
ESA| Planck
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Äldre nyheter >>>

2009-09-22

ESAs rymdbaserade teleskop Planck har nu kommit med sina första resultat. Enligt uppgift från ESA ska datan som samlas in vara av god kvalité och tyder på att Planck kommer göra sitt jobb och ge oss en bara karta över Universum och bakgrundstrålningen. För att få fram dessa första data skannade Planck av himlen mellan den 13 och 27 augusti. Avskanningen gjordes efter en period där rymdsondens alla instrument hade gåtts igenom och kontrolleras. Kontrollerna visade att instrumenten fungerade som de skulle och när även den första provavskanningen var avklarad kunde det vetenskapliga arbetet börja på allvar.

Om allt går enligt planerna kommer Planck tillbringa 15 månader av oavbrutet arbete för att samla in data till två heltäckande kartor. Den första heltäckande kartan kommer kunna sättas samman om ungefär sex månader.

2009-07-06

För några dagar sedan nådde ESAs rymdsond Planck fram till sin slutgiltiga omloppsbana runt Lagrangepunkt 2 (L2). Samtidigt som rymdsonden genomförde den långa motortändning som fick Planck att lägga sig i omloppsbana runt L2 skänktes även rymdsondens hastighet. Totalt sänktes hastigheten med 211,6 kilometer i timmen till 1010 kilometer i timmen. Tillsammans med jorden och L2 har Planck nu en relativ hastighet på 29,5 kilometer per sekund runt solen.

Förutom att att nå fram till L2 har Plancks detektorer ingående i High Frequency Instrument blivit det kyligaste kända objektet i Universum. Detta efter att rymdsondens aktiva och passiva kylningssystem kylt ner detektorerna till minus 273,05 grader Celsius. Detta ska jämföras med den absoluta nollpunkten som är minus 273,15 grader Celsius eller noll grader Kelvin. Anledningen till att detektorerna måste kylas ner till nära den absoluta nollpunkten är att instrumenten ska kunna detektera temperaturskillnader på en miljondels grad gällande den komiska bakgrundstrålningen.

För att lyckas med att kyla ner instrumenten till nära den absoluta nollpunkten används dels ett passivt kylningssystem och dels ett aktivt dito. Det passiva kylningssystemet reflekterar ut värmen i rymden vilket sänker temperaturen till ungefär minus 230 grader Celsius. Vid denna punkt tar det aktiva kylningssystemet vid och sänker temperaturen till önskad nivå.

2009-05-14

Herschel och Planck lyfter.
Herschel och Planck lyfter.
Foto: ESA.

Efter flera förseningar lyfte till slut Herschel och Planck mot sitt mål 1,5 miljoner bort. Uppskjutningen skedde planenligt klockan 15:12, svensk tid, på torsdagseftermiddagen från Franska Guyana. Alla raketsteg i bärraketen, Ariane 5, tände och separerade normalt och klockan 15:48, svensk tid, separerade Herschel planenligt. Två minuter senare följde Planck efter och separerade från det sista raketsteget. Även denna separation skedde planenligt.

Strax efter separationerna fick ESAs markkontroll kontakt med båda rymdsonderna och en första kontroll visade att allt fungerade normalt. Under morgondagen kommer både rymdsonderna genomföra varsin motortändning för att starta sin två månader långa resa. Målet för resan är Lagrangepunkt 2 som ligger 1,5 miljoner kilometer från jorden. Väl framme kommer Herschel och Planck lägga sig i varsin omloppsbana runt Lagrangepunkt 2. Därifrån kommer sedan rymdsonderna studera Universum och dess historia utan störningarna från jorden och dess atmosfär.

Video av uppskjutningen

2009-05-13

Bärraketen framme på startplattan.
Bärraketen framme på startplattan.
Foto: ESA.

Vid strax innan två, svensk tid, på onsdagseftermiddagen påbörjade bärraketen Ariane 5 den 2,6 kilometer långa resan från monteringsbyggnaden till startplattan. Ombord under den en och en halv timme långa resan fanns rymdteleskopen Planck och Herschel. Hela manövern genomfördes planenligt och bärraketen med sin värdefulla last står nu redo på startplattan inför torsdagens uppskjutning.

Uppskjutningen är planerad att ske klockan 15:12, svensk tid, den 14 maj. Uppskjutningsfönstret öppnar klockan 14:40 och stänger klockan 15:52. I skrivande stund finns det inga tekniska problem rapporterade som kan hindra en uppskjutning.

Uppskjutningen kommer sändas direkt på ESA TV.

2009-04-29

Efter att problemen med bärraketen har åtgärdas har uppskjutningen av Herschel och Planck fastställs till den 14 maj. Uppskjutningsfönstret öppnar klockan 14:12, svensk tid, och stänger klockan 15:07, svensk tid. Båda rymdsonderna har monteras på toppen av bärraketen och inom kort kommer allt vara klart för att köras ut till startplattan.

2009-04-20

På måndagen meddelade Arianespace att uppskjutningen av Herschel och Planck blivit framflyttad. Orsaken är problem med bärraketen Ariane 5. Exakt vad problemet består i vill inte Arianespace tala om. Det hela innebär dock att tekniker måste utföra fler kontroller av bärraketen innan den kan lämna monteringshallen. En första analys tyder på att kontrollerna kommer ta flera dagar och det är först efter detta som ett nytt uppskjutningsdatum kan sättas.

2009-04-13

Efter noggranna kontroller av att Herschel klarar påfrestningarna under uppskjutningen har ESA beslutat att uppskjutningen av Herschel och Planck ska ske den 6 maj i år. Anledningen till de utökande kontrollerna var att visa personer inom ESA för några veckor sen blev osäkra på att rymdteleskopets primärspegel skulle klara av vibrationerna som uppstår under uppskjutningen. Anledningen till oron är att spegeln, som har ett mått på 3,5 meter, är den största som skickas upp i rymden.

2009-04-07

Nästa månad planerar ESA att genomföra en tandemuppskjutning. Rymdsonderna som kommer skickas upp ombord på samma bärraket är Herschel och Planck. Båda två är rymdteleskop som kommer hjälpa till att ge svar på frågor om Universum och dess historia. Förutom att skickas upp samtidigt kommer rymdsonderna även att läggas i samma område 1,5 miljoner kilometer från jorden, nämligen i Lagrangepunkt L2.

Uppskjutningen har blivit framflyttad flera gånger på grund av olika tekniska orsaker och den senaste framflyttningen från en planerad uppskjutning i slutet av april beror på att ESA vill genomföra fler kontroller över hur Herschel, som är den större rymdsonden, kommer klara påfrestningarna under uppskjutningsfasen. ESA har ännu inte satt något officiellt uppskjutningsdatum mer än att planen är att lyfta under majmånad.

Uppskjutningen kommer ske med en bärraket av typ Ariane 5 och uppskjutningsplats kommer vara rymdcentret Kourou i Franska Guyana.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.