Corot start
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Corot.
Uppskjutning: 27 dec, 2006, kl. 15:23.
Bärraket: Soyuz-Fregat.
Uppdragslängd: minst 2,5 år
- Mer läsning -

Corot startsida
Instrument/uppbyggnad.

www.astrowebb.com
| ESA sonder
ESA| Corot - planetjägaren
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2007-05-05

För ungefär 60 dagar sedan påbörjade Corot sitt vetenskapliga uppdrag efter att man gått igenom alla instrument ombord och nu har rymdteleskopet funnit sin första planet. Gasplaneten, som är 1,78 gånger större än Jupiter, har fått namnet COROT-Exo-1b och ligger i en omloppsbana runt en sollik stjärna 1 500 ljusår ifrån oss. Planeten har en omloppstid på bara 1,5 dagar och dess massa är 1,3 gånger större än Jupiters.

Än så länge har man bara tagit emot en del av den information som Corot samlat in och under de kommande veckorna kommer man att ta emot resten. Av det man tagit emot har man funnit att instrumenten ombord fungerar bättre än man hade hoppas på. Upptäckten ger även en försmak av Corots huvuduppdrag - att finns stenplaneter.

Förutom nämnda planetupptäckt har man även funnit ett antal stjärnor som man finner extra intressanta och kommer att studera mer noggrant. Med andra ord kan vi vara säkra på att COROT-Exo-1b inte är den sista exoplaneten att upptäckas av Corot.

2006-12-27

Som planerat lyfte Corat strax före klockan halv fyra, svensk tid, på onsdagseftermiddagen. Alla tre steg av den ryska raketen fungerade som planerat och efter två timmar fick man den första bekräftelsen på att Corat nått sin planerade polarbana.

Under den närmaste tiden kommer man utföra en fullskalig kontroll av alla system ombord för att se att allt fungerar som det ska. Först efter detta kommer det vetenskapliga arbetet att börja - arbetet med att söka efter jordlika planeter.

2006-12-26

Artistbild av Corot i omloppsbana runt jorden.
Artistbild av Corot i omloppsbana runt jorden.
Foto: ESA.

Imorgon, onsdag, kommer rymdteleskopet Corot (Convection Rotation and planetary Transits) att lyfta med hjälp av en Soyuz-Fregat raket från Baikonur. Corot är ett samarbete mellan Frankrike och Storbritannien i första hand, men även Sverige är med då en av de markstationer som kommer användas för kommunikation med Corot är Esrange utanför Kiruna. Man kommer även använda markstationer ibland annat Frankrike, Brasilien och Sydafrika.

Huvudmålet med Corots minst två och ett halvt år långa uppdrag är att leta efter jordlika planeter runt andra stjärnor. Första steget är att finna planeterna med hjälp av att se hur mycket de skymmer sin moderstjärna när de passerar mellan denna och teleskopet. När man sedan har funnit en planet kommer man studera dels planetens atmosfär som dess moderstjärnas atmosfär. Allt för att finns spår efter byggstenar som utgår behövs för att det ska bildas liv. Observationerna kommer också hjälpa till forskarna att räkna fram massa, kemisk sammansättning och ålder på de minst 120 000 stjärnorna man kommer rikta teleskopet mot.

Det som skiljer Corot från andra uppdrag är att man för första gången kommer att kunna upptäcka planeter bestående av sten. Hittills har man bara kunnat upptäcka stora planeter, oftast flera gånger större än Jupiter. Stenplaneterna man räknar med att hitta kommer vara flera gånger större än jorden och man räknar med att finna mellan 10 och 40 stycken av dem, utöver detta kommer man finna flera gasjättar.

Läs mer om instrumenten ombord och rymdsondens uppbyggnad >>>

Multimedia
Drygt 4 minuter lång video som förklarar uppdraget (engelska, mpeg 12 Mb).

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.