www.astrowebb.com
 
USA| SpaceShipOne
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Senaste nytt >>>

2004-06-21 | Uppdaterad 19:25

SS1
SpaceShipOne (till höger) återvänder till jorden.
Foto: CNN.

Mike Melvill har återvänt från sin färd som varade i ungefär 24 minuter. Av dessa var Melvill, enligt egen utsago, tyngdlös i tre till tre och en halv minut. Då SpaceShipOne nådde 100 kilometer blev Melvill den första privata astronauten.

Färden började klockan 15:47 med att moderskeppet White Knight lyfte Mojaveflygplatsen i Kalifornien, USA. Hängande under sig hade hon SpaceShipOne. Vid klockan 16:50 på en höjd av 47 000 fot släppte White Knight SpaceShipOne och en stund senare tände Melvill raketmotorn och påbörjade den vertikala klättringen till 100 kilometer.

Några minuter efter att Melvill hade tänt raketmotorn nådde han 100 kilometer och blev på så vis den första människan att nå rymden i en helt privat farkost. Sen kan man diskutera om rymden verkligen börjar på 100 kilometer då satelliter behöver betydligt högre höjd för att kunna ligga kvar i omloppsbana.

Landningen skedde klockan 17:14 på samma bana som White Knight och SpaceShipOne hade lyft ifrån ungefär en och en halv timma tidigare.

2004-06-21

Det blir den 62-åriga Mike Melvill som kommer sitta bakom spakarna i eftermiddag. Melvill är vice VD och testpilot på Scaled Composites. Om allt går som planerat kommer Melvill bli den första människan att åka upp till 100 kilometers höjd i en helt privatbyggd och privatägd rymdfarkost.

Melvill har erfarenhet sen tidigare då han i maj tog SpaceShipOne till en höjd av cirka 63 kilometer. Men nu är det alltså dags för han att tillhöra den lila skara av astronauter.

2004-06-20

SS1
White Knight med SpaceShipOne under sig.
Foto: Scaled Composites.

Imorgon måndag kommer det att skrivas rymdhistoria då den helt första privata bemannade rymdfärden kommer att gå av stapeln. Företaget som ligger bakom försöket är Scaled Composites och skeppet som ska göra den historiska färden är SpaceShipOne

Starten kommer enligt planerna att ske i Mojaveöknen i Kalifornien, USA klockan 06:30, lokal tid, 15:30, svensk tid. Ombord kommer det finnas en besättning bestående av en person. Vem detta blir kommer att avslöjas under söndagen. Det man vet är att det kommer bli någon av följande, Brian Binnie, Mike Melvill, Doug Shane eller Pete Siebold.

Färden kommer få till så att SpaceShipOne kommer lyfta med hjälp av ett plan kallat White Knight. Ungefär en timme efter start, när planet befinner sig på 50 000 fot, kommer White Knight släppa SpaceShipOne som då kommer tända sin raketmotor. Denna motor kommer sen ta planet till en höjd av 100 kilometer och piloten ombord kommer att vara i viktlösttillstånd i ungefär tre minuter. Landningen kommer att ske ungefär 1 timme och 25 minuter efter start.

Måndagens flygning är bara ett första steg för att vinna Ansari X Prize på 10 miljoner USD. För att vinna detta pris måste man ta tre personer till en höjd av minst 100 kilometer och sen tillbaka till jorden. Man måste sen återupprepa detta inom två veckor.

Man kan diskutera om rymden verkligen börjar på 100 kilometer då satelliter behöver betydligt högre höjd för att kunna ligga kvar i omloppsbana runt jorden

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.