www.astrowebb.com
 
USA| SpaceShipOne
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-10-05

SS1
SpaceShipOne under den sista klättringen upp till 100 kilometer.
Foto: Ansari X Prize.

Vinnaren av X-prize på 10 miljoner USD är SpaceShipOne. Klockan 17:49, svensk tid, släpptes SpaceShipOne och den sista fasen av klättringen kunde börja. Till slut nådde man upp till 112 kilometers höjd. När man sedan landade välbehållna klockan 18:14, svensk tid, på landningsbanan i Kalifornien hade pilot Brian Binnie och hans besättning skrivit in sig i historieböckerna och tagit hem X-prize.

Prissumman på10 miljoner USD är ungefär hälften av vad hela SpaceShipOne projektet har kostat. Men det viktiga är inte pengarna utan äran.

2004-10-04 | Uppdaterad 15:10 CET!

Med mindre än en timme kvar till start är alla system klara för start och vädret är perfekt. Pilot på dagens flygning kommer vara Brian Binnie, som om han kommer upp till 100 kilometers höjd kommer få sina astronautvingar.

White Knight kommer lyfta klockan 16:00, svensk tid, och SpaceShipOne kommer nå rymden ungefär en timme senare och landningen kommer att ske klockan 16:30, svensk tid.

2004-10-04

Idag klockan 16:00 är det dags för SpaceShipOnes flygning som kan göra att teamet bakom tar hem priset på 10 miljoner USD. Ombord kommer det finns en pilot och vikten motsvarnde två passagerade. Efter ungefär en timme kommer SpaceShipOne att släppas löss och resan upp till 100 kilometers höjd.

Raketmotorerna kommer att vara tända i 82 sekunder innan man kommer upp till maxhöjd och befinner sig i rymden.

Precis som i onsdags kan man se flygningen visa webb-tv.
Se SpaceShipOnes färdplan >>>

2004-10-01

Lyftre
SpaceShipOne lyfter.
Foto: X-Prize.

På måndag kommer SpaceShipOne att göra sin tredje rymdresa och sin andra i tävlingen om att vinna 10 miljoner USD. Ett pris om man är säker på att ta hem. Man kommer att följa samma uppdragsplan som under onsdagens flygning.

White Knight kommer att lyfta från Mojave, Kalifornien USA klockan 16:00, svensk tid, enligt officiella källor. En timma senare, klockan 17:00, kommer SpaceShipOne att tända sin motor och påbörja den vertikala klättringen upp till 100 kilometer. Om allt går som planerat kommer landningen att ske klockan 17:30.

2004-09-30

Onsdagen den 29 september 2004 kommer att gå till historien.

Resan upp till 100 kilometer började klockan 16:10, svensk tid, med att rymdfarkosten SpaceShipOne lyfte hängande under det specialbyggda White Knight och flögs upp till rätt höjd där man släppte SpaceShipOne. Detta skedde ungefär en timme feter starten. När SpaceShipOne hade lösgjort sig tände man raketmotorn och påbörjade den sista fasen av stigningen till 109.1 kilometer, som är den inofficiella höjden som SpaceShipOne kom upp till.

För att vinna det eftertrackade "X prize" på 10 miljoner USD måste man göra om resan inom 14 dagar med samma farkost. För att klara detta har man planerat in nästa flygning till den 4 oktober. Om allt går lika bra då kommer man att ta hem prispengarna och äran.

Pilot på onsdagens flygning var Mike Melwill. Det var även han som blev den första privata astronauten i juni i år då han för första gången tog SpaceShipOne upp till höjden 100 kilometer.

"X prize" är ett pris som ges till den eller dem som först lyckas med att föra minst tre personer upp till en höjd av 100 kilometer och ner igen två gånger inom 14 dagar. Sen kan man diskutera om rymden verkligen börjar på 100 kilometer då satelliter behöver betydligt högre höjd för att kunna ligga kvar i omloppsbana.

2004-09-29

SS1
SpaceShipOne är redo för start.
Foto: Space.com

Idag, den 29 september, är en historisk dag inom bemannad rymdfart. För om allt går som planerat kommer SpaceShipOne att flyga upp till 100 kilometers höjd. Ombord kommer det att finnas en pilot och vikt motsvarande två passagerare.

Rymdfärjan är den samma som i juni i år förde upp den första astronauten i en helt privatfinsierad rymdfärd. Det enda skillnaden den här gången är att man har mer bränsle för att klara viktökningen. Enligt personerna bakom har man inte genomfört några större ändringar.

Rymdfärden kommer att börja 06:45, lokal tid, 15:45, svensk tid, med att SpaceShipOne flygs upp till rätt höjd med hjälp av ett specialbyggt plan. En timma senare, klockan 16:45, kommer SpaceShipOne att släppas. När SpaceShipOne har lösgjort sig kommer man att tända raketmotorn och påbörja slutfasen av klättringen upp till 100 kilometers höjd.

För att vinna det åtråvärda X Prize, på 10 miljoner USD, måste man göra om resan med samma rymdfärja inom 14 dagar. Om allt går bra idag kommer man att göra den andra flygningen den 4 oktober. Om även den flygningen går bra kommer man att vinna tävlingen.

Om du inte kan vara på plats i Kalifornien kan du följa det hela via webb-tv via www.xprize.org/webcast.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.