www.astrowebb.com
 
Endeavour och Discovery har bytt plats
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-08-11

Endeavour förflyttas ut från rymdfärjehangar 2.
Endeavour förflyttas ut från rymdfärjehangar 2.
Foto
: Nasa.
Sedan Atlantis landade den 20 juli i år är alla tre kvarvarande rymdfärjor inne i den process där dem görs klara inför att ställas ut på olika platser runt om i USA. Den rymdfärja som kommit längst i förberedelserna är Discorevy, då hon genomförde sitt sista uppdrag först, och den 14 juli i år förflyttades hon från rymdfärjehangar 2 till monteringshallen (VAB) för att ge plats åt Atlantis i en av två rymdfärjehangarer som Nasa i dagsläget har tillgängliga.

Då rymdfärjorna befinner sig i olika stadier av arbetet inför att bli utställningsföremål kommer Nasa att alternera vilka två rymdfärjor som kommer befinna sig i rymdfärjehangarerna och vilken rymdfärja som tillfälligtvis kommer befinna sig i monteringshallen. Under torsdagseftermiddagen var det dags för Endeavour och Discorevy att byta plats, Discorevy till ena rymdfärjehangaren och Endeavour till monteringshallen. Tanken från början var att bytet skulle ha skett redan under onsdagen men på grund av ogynnsamt väder förflyttades manövern fram ett dygn.

Discovery och Endeavour.
Discovery och Endeavour.
Foto
: Nasa.
Båda rymdfärjorna flyttades samtidigt vilket gjorde att ungefär halvvägs mellan byggnaderna skedde ett historiskt möte. Ett möte mellan två rymdfärjor, varav den ena formellt inte längre har aktiv status (Discorevy), och en som formellt fortfarande är i aktiv tjänst men som inte kommer genomföra något mer rymdfärjeuppdrag. Att rymdfärjor flyttas mellan rymdfärjehangarerna och monteringshallen var vanligt förr då Nasa bara hade fyra aktiva rymdfärjor man endast haft tre rymdfärjehangarer.

Även nu när Discorevy befinner sig i monteringshallen kommer arbete inför hennes sista flygning, den till National Air and Space Museum i Washington DC, att genomföras. Planen är att Discorevy kommer stängas av elektriskt en sista gång i oktober i år för att därefter bland annat få kopior av huvudmotorerna monterade. Färdig för levervens till USAs huvudstad kommer Discorevy vara i mitten av januari nästa år men själva överföringen kommer inte ske för än mitten av april samma år. I samma väva kommer Enterprise att flyttas från National Air and Space Museum till Intrepid Sea, Air & Space Museum i New York.

Discovery och Endeavour.
Discovery och Endeavour..
Foto
: Nasa.
Gällande Endeavour kommer hon tillbringa ungefär två månader i monteringshallen innan hon och Atlantis kommer byta plats, Atlantis befinner sig för närvarande i rymdfärjehangar två. Den sista nedstängningen av Endeavours system kommer ske i början av februari nästa år och två månader senare kommer hon vara redo att flyga till sitt slutgiltiga "hem". Flygningen över till California Science Center i Los Angeles, Kalifornien kommer ske i början av augusti 2012.

Atlantis, som kommer ställas ut på Kennedy Space Center, kommer förflyttas till monteringshallen i mitten av oktober i år efter att teknikerna har säkrat alla system efter hennes sista uppdrag. Där kommer hon stanna till början av januari nästa år då hon kommer förflyttas till rymdfärjehangar 1. Arbetet med att förberedda Atlantis inför hennes liv som pensionär beräknas vara klart i slutet av september 2012 och då kommer hon förflyttas till monteringshallen. Den 1 februari 2013 är det tänkt att hon ska förflyttas från monteringshallen till en ny utställningslokal på Kennedy Space Center Visitor Complex, vilket kan ses som det slutgiltiga avslutande av rymdfärjeprogrammet.

Alla flygbundna förflyttningar av rymdfärjorna kommer ske med Nasas ombyggda Boeing 747, även känt som Shuttle Carrier Aircraft (SCA).

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.