www.astrowebb.com
 
Discovery har förflyttas till VAB
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-16

Discovery under förflyttningen till monteringshallen.
Discovery under förflyttningen till monteringshallen.
Foto: NASA.

Medan Atlantis genomför sitt sista besök vid rymdstationen genomförde Nasa på onsdagen förberedelser inför hennes hemkomst nästa vecka.

Då det bara finns två tillgängliga rymdfärjehangarer, istället för vanliga tre, måste en rymdfärja tillfälligt lagras i monteringshallen (VAB). Då Discovery var den första rymdfärjan att tas ur bruk har hon hunnit längst i förberedelserna inför att hon ska bli ett utställningsföremål. Med anledning av detta förflyttades Discovery till monteringshallen den 14 juli för att ge plats i den ena rymdfärjehangaren (nummer 2) åt Atlantis när hon återvänder hem den 21 juli.

Anledningen till att endast två rymdfärjehangarer är tillgängliga är att Nasa vill ha möjlighet att hyra ut en hangar till ett privat företag eller till USAs flygvapen. Ännu finns inget kontrakt med något företag underskrivet om uthyrning men förhandlingar pågår med bland annat Boeing.

För att kunna fullfölja allt arbete på alla tre rymdfärjor inför deras förflyttning till dess sista viloplats kommer Nasa rotera vilka två som vid varje givet tillfälle finns i någon av hangarena.

Under tiden Discovery befinner sig i monteringshallen kommer endast enklare arbete med rymdfärjan att ske.

Discovery förflyttas till monteringshallen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
AAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.