www.astrowebb.com
 
Tunglyftarraket över budget och tid
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-01-13


Bild: NASA

Den 11 oktober förra året skrev USAs president Barack Obama under lagen gällande Nasas budget för budgetåret 2011. Innan dess hade både USAs Kongress och Senat godkänt det hela. En del av lagen gällde att Nasa till år 2016 ska ta fram en tunglyftarraket som ska ta både nyttolast och människor upp i rymden. Lagen förskriver även att Nasa inom 90 dagar ska komma med en första rapport om hur utvecklingen av en sådan raket ska ske.

Denna tunglyftarraket ska enligt direktiv bygga på rymdfärjesystemet och bland annat använda en likadan bränsletank samt likadana huvudmotorer och övrig utrustning som dagens rymdfärjor. Anledningen till dessa krav är att USAs Senat och Kongress anser att detta är det mest kostnadseffektiva sätt att utveckla en ny raket av denna typ. Första uppskjutning sattes i budgetlagen till år 2016

Nasa har nu kommit med en preliminär rapport där man kommer fram till att det inte skulle kunna gå att bygga en tunglyftarraket enligt önskemål utan att spräcka både budget och tidplan. I denna tidplan och budget ingår även färdigställandet av en Orionkapsel.

Nasa lämnande sin preliminära tjugotvåsidiga rapport till politikerna tidigare denna vecka och senare i år kommer slutrapporten.

Anledningen till att utvecklingen av en ny bärraket enligt ställda krav drar ut på tiden är bland annat att budgeten är för snålt tilltagen och att det krävs omfattande tester för att fastställa säkerheten.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.