www.astrowebb.com
| Rymdfart
HST| Serviceuppdrag till Hubble

-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

 

2005-04-30

Michael Griffin, NASAs nya administrativa chef, gjorde ett uttalande i slutet av veckan där han sa att NASA ska satsa på ett sista serviceuppdrag för Hubble. Detta är tvärtemot vad hans företräde sa. Om detta uppdrag kommer att utföras av robotar eller människor är inte klargjort. Det enda som är säkert är att det måste utföras inom tre år annars är det försent.

Ett robotuppdrag till Hubble kan innebära att nästa rymdfärjefärd, Discovery STS-114, blir försenad. Detta då man kan komma att behöva planera om kommande färder och utvärdera vilka rymdfärjor och personal man behöver kunna behöva.

Griffin beslut välkommans av astronomer och rymdintresserade över hela världen.

2005-04-19

M. Griffin
Michael Griffin. Foto: NASA.

NASAs nya administrativa chef, Michael Griffin, har uttalat sig om två viktiga saker om framtiden den senaste tiden. Det första uttalandet var Hubble och att han inte hade stängt dörren för ett sista serviceuppdrag. Vad detta innebär i praktiken är svårt och säga. Det enda som är säkert är att om man ska ha en rimlig chans att utföra ett serviceuppdrag, ett bemannat eller obemannat, är det dags att bestämma sig snart och komma till skott.

Det mest intressanta uttalandet kom under måndagen då Griffin under sin första presskonferens sade att det är NASA personal och inte någon utomstående kommitté som kommer att ha sista ordet om Discovery ska lyfta eller ej. Detta då Griffin anser att det är NASAs egen personal som har den bästa möjligheten att avgöra om det är säkert eller ej att lyfta.

En annan anledning antas vara att NASA har hamnat i ett moment 22 om man ska följa CAIBs (Columbia Accident Investigation Board) rekommendationer. Detta då ett av kraven vara att man måste ha teknologi att laga rymdfärjans värmesköldar i rymden. Problemet består i att för att säkert veta om en metod fungera måste man pröva den i rymden. Dock anser NASA att tack vare alla andra försiktighetsåtgärder man vidtagit kan man genomföra uppdraget på ett säkert sätt.

Två säkerhetsåtgärder som lyfts fram är att man kommer fotografera Discoverys undersida både med vanlig kamer och radar och det faktum att man kommer ha en rymdfärja i beredskap att lyfta och hämta hem besättningen om något skulle hända.

Ett mer exakt datum när Discovery STS-114 kommer lyfta väntas senare i veckan. Ett datum som nämns är den 22 maj, men inget är ännu bestämt.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.