www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2012-02-17

Rymdpromenad på G.
PRymdpromenad på G.
Foto:
NASA TV.
Under torsdagseftermiddagen och kvällen genomförde Oleg Kononenko och Anton Shkaplerov årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden, som skedde vid det ryska segmentet av rymdstationen, pågick under dryga sex timmar och huvuduppdraget var att förflytta den utvändiga kranen, Strela-1, från Pirsmodulen till Poiskmodulen. Arbetet genomfördes som förberedelse inför det planerade utbytet av Pirsmodulen nästa år. Istället för Pirs kommer en ny likande modul att skickas upp och dockas med rymdstationen.

Under rymdpromenaden, som var nummer 162 avseende uppbyggnaden och underhållet av ISS, befann sig Dan Burbank och Anatoly Ivanishin isolerade i Soyuz TMA-22. Anledningen var att luftslussen som Kononenko och Shkaplerov behövde för att utföra rymdpromenaden spärrade Soyuz TMA-22 från resten av ISS. Av förklarliga skäl måste varje person ombord vid varje tillfälle ha tillgång till en kapsel ifall man skulle behöva utrymma rymdstationen. Don Pettit och Andre Kuipers kunde dock röra sig fritt ombord på USAs del av rymdstationen då de hade tillgång till Soyuz TMA-03M.

För att förflytta kranen var kosmonauterna tvungna att fälla ut den 14 meter långa kranen till sin fulla längd och varsamt, förhand, förflytta den runt Pirsmodulen. Då det fanns en risk att kranen kunde slå in i delar av rymdstationen var hela arbetet tvunget att ske långsamt och försiktigt. För att kunna förflytta Strela-1 var kosmonauterna även tvungna att använda Strela-2, vilket är en likadan kran. Till skillnad mot Candarm2 är Strela-1 och Strela-2 handdrivna kranar som inte kan styras inifrån rymdstationen.

Vy från en av hjälmkamerorna.
Vy från en av hjälmkamerorna.
Foto: NASA TV.

Förflyttningen skedde utan större problem dock drog det hela ut på tiden vilket innebar att den planerade monteringen av fem skyddspaneler på Zvezdamodulen flyttas till en senare rymdpromenad. Förflyttningen av kranen var dock huvudanledningen till torsdagens rymdpromenad.

Efter den lyckade förflyttningen av Strela-1 togs prover från utsidan av Pirsmodulen innan rymdpromenaden avslutades efter drygt sex timmar klockan 21:46, svensk tid. Starttiden för rymdpromenaden var 15:31, svensk tid.

Nästa planerade rymdpromenad kommer även den ske från Pirs och är planerad till augusti i år. Den rymdpromenaden kommer utföras av Padalka och Malenchenko.

Nästa större händelse ombord kommer ske den 29 februari då motorerna på Zvezdamodulen kommer användas för att höja rymdstationens omloppsbana. Samma modul kommer sedan få påhälsning av ATV3, "Edoardo Amaldi", den 19 mars. Uppskjutningen av ATV3 är planerad till den 9 mars.

2012-02-10

SpaceX har officiellt meddelat att Dragons första flygning till ISS kommer ske tidigaste i slutet April detta år. Anledningen är att Nasa ännu inte har godkänt viss mjukvara som finns ombord på datorerna. Exakt vad problemet ligger vill SpaceX inte tillkännage. Klart är dock att raketen Falcon 9 och kapseln Dragon inte når upp till kraven som Nasa och alla andra internationella deltagare inom ISS-projektet ställer.

Att den första flygningen av Dragonkapseln blir försenad kan innebära ett problem då det är en hel del både obemannade och bemannade kapslar som ska docka med rymdstationen under våren.

2012-02-03

Daniel Burbank, Anton Shkaplerov och Anatoly Ivanishin kommer få tillbringa en och en halv månad längre tid ombord på ISS än planerat. Anledningen är att en av modulerna på den Soyuzkapsel som var planerad att lyfta den 30 mars inte klarade av ett standardtrycktest. Den aktuella modulen som inte klarade testet var den modul som besättning sitter i under återinträdet. Vilken orsaken är har inte offentligjords.

Med anledning av det misslyckade testet bestämde ansvariga att modulen ska skrotas vilket innebär att Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba, som skulle lyft den 30 mars, får vänta till tidigaste den 15 maj innan de får åka iväg till ISS.

För att ersätta den felaktiga modulen kommer man att snabba upp tillverkningsprocessen på kommande moduler för att få fram en ersättningsmodul.

Förhoppningsvis kommer det hela inte innebära förseningar för framtida uppskjutningar och uppdrag.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.