www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2012-01-28

Efter en lyckad och planenlig uppskjutning i torsdags var det under natten till lördagen dags för Progress 46 att docka med ISS. Den två dagar långa "jakten" på den internationella rymdstationen genomfördes planenligt likaså den automatiska dockningen. Själva dockningen med rymdstationen skedde klockan 01:08, svensk tid, lördagen den 28 januari.

Ombord på progresskapseln finns omkring tre ton förnödenheter bestående av bland annat syre, vatten, mat, reservdelar och personliga tillhörigheter. Urpackningen av kapseln kommer formellt att påbörjas nästa vecka.

2012-01-24

Progress 46 ute på startplattan.
Progress 46 ute på startplattan.
Foto:
Roscosmos/Energia.
Efter 82 dagar dockad med ISS utdockade den obemannade Progress M-13M/Progress 45 planenligt sent på måndagen. Vid tidpunkten för utdockningen befann sig rymdstationen över gränsen mellan Kina och Ryssland. Utdockningen skedde vid klockan 23:10, svensk tid, och innebar, förutom att Pirsmodulen fick en dockningsport ledig, att besättningen ombord blev av med en hel del sopor. Sopor som enligt planerna kommer brinna upp tidigt på onsdagsmorgonen.

Några timmar efter utdockningen genomföra Progress 45 ett par motortändningar för att förändra sin bana. Från den nya banan släpptes sedan en mikrosatellit iväg innan det var dags för progresskapseln att påbörja sin sista resa.

Slutfasen av resan kommer inledas klockan 03:25, svensk tid, på onsdagsmorgonen då en tre minuter och 56 sekunder lång motortändning kommer ske. Motortändningen kommer göra att kapseln tappar tillräckligt med fart för att nå det övre lagret av atmosfären runt klockan 04:04, svensk tid, för att sju minuter senare brytas upp. Nedslaget av eventuella mindre delar i Stilla Havet är beräknat till omkring klockan 04:17, svensk tid, på onsdagsmorgonen.

Efter Progress 45s lyckade utdockningen kördes Progress M13M/Progress 46 ut till startplattan på Baikonur Cosmodrome under tisdagen. Ombord finns nära tre ton förnödenheter och om allt går som planerat kommer uppskjutningen ske klockan 00:06, svensk tid, på torsdag. Själva dockningen, som kommer ske automatiskt, är planerad till klockan 01:08, svensk tid, på lördag.

Förflyttningen av Progress 46 till startplattan

2012-01-18

Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.
Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.

Foto: Johnny Rönnberg.

SpaceXs planerade uppskjutning av den första Dragonkapseln med ISS som mål har fått senareläggas. Uppdraget, som går under namnet Dragon C2/C3, fick klartecken för uppskjutning av Nasa i slutet på förra året och uppskjutningen var planerad till den 7 februari i år. Som orsak till förseningen anger SpaceX att fler säkerhetskontroller måste ske innan uppskjutning, exakt vad som måste kontrolleras anges inte.

När uppskjutningen väl blir av kommer Dragonkapseln bland annat att genomföra en automatisk rendezvous med rymdstationen, en förbiflygning av den samme samt en dockning med Harmonimodulen. Som en säkerhetsåtgärd kommer besättningen ombord kunna ta över styrningen av kapseln manuellt om det skulle behövas.

Dockningen av Dragonkapseln kommer ske på samma sätt som japanska HTV-kapseln, alltså med hjälp av rymdstationens ena robotarm, Candarm2. En förutsättning för uppdraget är dock att det finns minst två besättningsmedlemmar ombord som är utbildade på Dragonkapseln och kan ta över kontrollen om det skulle behövas. För tillfället är det Dan Burbank och Don Pettit ombord som har denna specialträning.

Den sex personer starka besättningen ombord behöver dock inte vänta på Dragon C2/C3 för att få besök för redan den 26 januari är Progress 46 planerad att lyfta. Om allt går som planerat kommer Soyuzraketen att lyfta klockan 00:06, svensk tid, från Baikonur Cosmodrome, Kazakstan. Dockningen med ISS kommer ske två dygn senare.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.