www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt oktober 2011
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-10-30

Progress 45.
Progress 45.
Foto: Nasa.

Vid klockan 11:11, svensk tid, på söndagen lyfte den obemannade Progress 45 från Baikonur Cosmodrome. Uppskjutningen och stigningen till den första tillfälliga omloppsbanan skedde planenligt och jakten på ISS kunde ta vid.

Uppskjutningen var den första av exakt samma rakettyp sedan ett haveri den 24 augusti i år. Den lyckade uppskjutningen innebär att det inte finns några hinder inför den planerade uppskjutningen av Soyuz TMA-22 den 14 november klockan 00:14, svensk tid. En uppskjutning som kommer föra Daniel C. Burbank, Anton Shkaplerov och Anatoli Ivanishin till rymdstationen.

Gällande söndagens progressuppskjutning kommer dockningen med rymdstationen att ske på onsdag klockan 12:40, svensk tid. Ombord på den obemannade kapseln finns 2,9 ton nyttolast. Bland nyttolasten kan nämnas 750 kilo bränsle, 50 kilo syre, 420 kilo vatten och 1,4 ton torrlast.

Uppskjutningen

2011-10-06

ISS
ISS.
Foto: Nasa.

Samtidigt som livet ombord på ISS går sin gilla gång och besättningen bland annat förbereder inför utdockningen av Progress 42 den 29 oktober har Nasa öppnat en ny webbsajt där vi som inte har förmånen att vara ombord eller sitta i markkontrollen i Houston., Texas kan följa besättningen i realtid och se exakt vad de har för sig. Tidigare har Nasa sänt både liveaudio och livevideo från ISS och man har genom att leta fram rätt dokument kunnat följa med vad besättningen gör just nu.

Det som Nasa gjort nu är dock att presentera detta på en och samma sida och på ett lättbegripligt sätt. Bland annat kan man med hjälp av lättbegripliga staplar följa både besättningens göromål samt tidslinjen för pågående experiment i rymdstationens olika moduler. Det går även att läsa ingående om experimenten. Som innan finns även djupgående information om arbete både med att bygga och driva rymdstationen.
Du hittar Nasas nya webbsida på spacestationlive.jsc.nasa.gov.

Om utdockningen av Progress 42 går som planerat kommer Progress 45 lyfta den 30 oktober och docka med ISS den 1 november i år. Den 14 november är det sedan dags för Dan Burbank, Anton Shkaplerov och Anatoly Ivanishin ombord på Soyuz TMA-22 att lyfta från Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan, dockningen sker två dagar senare. Närmast ligger dock en höjning av rymdstationens omloppsbana den 19 respektive den 26 oktober med hjälp av motorerna på Zvezdamodulen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.