www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-06-23

Klockan 18:37, svensk tid, på torsdagskvällen dockade Progress 43 med Zvezdamodulen. Den automatiska inflygningen och dockningen skedde planenligt och utan problem. Ombord på kapseln finns över två och ett halvt ton förnödenheter som kommer att föras över till ISS under de kommande månaderna.

Dockningen föranleddes av en problemfri flygning sedan uppskjutningen i tisdags.

Gällande ATV-2 brann denna upp planenligt på onsdagskvällen. Nästa ATV kommer lyfta i början av nästa år.

Dockningen

2011-06-21

Efter måndagens lyckade utdockning av Johannes Kepler, ATV-2, var det på tisdagens dags för uppskjutning av den progresskapsel som ska ta Johannes Keplers plats vid rymdstationen. Uppskjutningen av den ryska Progress 43 skedde klockan 16:38, svensk tid, på tisdagen från Baikonur Cosmodrome. Stigningen till den första tillfälliga omloppsbanan tog nio minuter och genomfördes med hjälp av en trestegsraket av typ Soyuz.

När den första tillfälliga omloppsbanan hade nåtts separerade kapseln från det sista raketsteget samt fällde ut sina solpaneler, kommunikationsantenner och navigationsantenner. Under den planerade två dygn långa resan till ISS kommer Progress 43 att flera gånger använda sin motor för att anpassa sin omloppsbana efter rymdstationens dito. Den automatiska dockningen med rymdstationens Zvezdamodul är planerad till klockan 18:35, svensk tid, på torsdag.

Ombord på kapseln finns över två och ett halvt ton förnödenheter. Dessa förnödenheter består bland annat av mat, syre, reservdelar, bränsle samt experiment.

Uppskjutningen

2011-06-20

ATV-1 brinner upp över Stilla Havet år 2008.
ATV-1 brinner upp över Stilla Havet år 2008.
Bild: NASA TV.

Efter att ha lastat Johannes Kepler, ATV-2, med sopor stängde besättningen på söndagseftermiddagen, svensk tid, luckorna mellan kapseln och resten av rymdstationen. Manövern genomfördes som förberedelse inför den planerade utdockningen på måndagseftermiddagen. En utdockning som skedde planenligt klockan 16:46.30, svensk tid. Innan utdockningen, närmare bestämt den 12 juni, 15 juni och den 17 juni har ATV-2 används för att höja rymdstationens omloppsbana, en omloppsbana som nu är 380 kilometer.

Efter utdockningen backade ATV-2 iväg från rymdstationen och påbörjade sin dryga ett dygn långa resa mot havsbotten. För att avsluta sina dagar i Stilla Havet kommer ATV-2 behöva genomföra två stycken motortändningar under tisdagen. Den första kommer ske klockan 19:07, svensk tid, för att sedan följas av en andra klockan 22:05, svensk tid. Den andra och sista motortändningen kommer vara den som får kapseln att gå in i atmosfären. Om allt går som planerat kommer sedan resterna av ATV-2 att slå ner i havet vid omkring 22:50, svensk tid, på tisdagskvällen.

Under tisdagen är det även planerat att den ryska obemannade kapseln Progress 43 ska lyfta från Baikonur. Uppskjutningstiden är satt till klockan 16:38, svensk tid. Vid en planenlig uppskjutning kommer dockningen med ISS att ske klockan 18:35, svensk tid, den 23 juni. Med andra ord en lagom uppvärmning inför Midsommar.

Utdockningen

2011-06-10

Besättningen
Besättningen.
Bild: NASA TV.

Klockan 23:18, svensk tid, på torsdagskvällen dockade Soyuz TMA-02M med rymdstationen. Dockningen genomfördes planenligt och helt automatiskt. Efter den lyckade dockningen genomfördes läcktester innan luckorna öppnades mellan rymdfarkosterna klockan 04:34, svensk tid, på fredagsmorgonen.

I och med dockningen är ISS-besättningen nu åter uppe i sex personer. Detta sedan Mike Fossum, Sergei Volkov och Satoshi Furukawa har gjort gemensam sak med Ron Garan, Alexander Samokutyaev och Andrey Borisenko. Befälhavre ombord är Borisenko.

Väl ombord genomfördes den obligatoriska välkomstceremonin och därefter säkerhetsgenomgången. Under den senare får de nya besättningsmedlemmarna en genomgång av rymdstationen och information om vad olika verktyg och dylik som kan behövas i en nödsituation finns.

Torsdagens dockning skedde med Rassvetmodulen.

Dockningen
 

2011-06-08


Ombord på kapseln under uppskjutningen.
Bild: NASA TV.

På tisdagskvällen visade det sig ännu en gång hur internationell rymdstationen är. Detta efter att personer från tre kontinenter hade klivit ombord på Soyuz TMA-02M och genomfört en åtta minuter och 45 sekunder lång stigning till sin första tillfälliga omloppsbana. Uppskjutningen av den andra Soyuzkapseln av en ny generation skedde klockan 22:14, svensk tid, och ombord satt Mike Fossum, Sergei Volkov och Satoshi Furukawa. Alla tre verkade njuta och uppskjutningen och till skillnad mot en rymdfärjeuppskjutning finns det inte så mycket att göra för besättningen än att luta sig tillbaka och njuta.

Uppskjutningen och stigningen skedde under en molnfri himmel och när kapseln planenligt hade nått den första tillfälliga omloppsbanan och separationen från bärraketen skett fälldes solpaneler och kommunikationsantennen ut. Fram till dess att dockningen sker på torsdag kommer flera motortändningar ske för att anpassa Soyuzkapselns omloppsbana till rymdstationens dito.

Om allt går planenligt kommer den automatiska dockningen med Rassvetmodulen att ske klockan 23:22, svensk tid, på torsdag.

Uppskjutningen
 

2011-06-06

På söndagen förflyttades den Soyuzraket som på tisdagskvällen ska skicka iväg Mike Fossum, Sergei Volkov och Satoshi Furukawa i riktning mot ISS. Förflyttningen skedde som brukligt per järnväg och färden gick från monteringshallen ut till startplattan. Väl ute på startplattan lyftes raketen vertikalt som förberedelse inför uppskjutningen.

Om allt går enligt planerna kommer raketen att lyfta klockan 22:12, svensk tid, på tisdagskvällen den 7 juni. Själva resan till ISS kommer ta två dagar och dockningen är planerad till klockan 23:22, svensk tid, på torsdag. Innan dockningen kommer en rad banförändringar göras för att få Soyuzkapseln i läge inför dockningen med rymdstationen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.