www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>


2009-12-23

Alla fem ombord samlade inför julfirandet.
Alla fem ombord samlade inför julfirandet.
Foto: NASA TV.

Klockan 23:48, svensk tid, på tisdagskvällen dockade Soyuz TMA-17 med ISS. Dockningen kom drygt två dygn efter uppskjutningen från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Under resan till rymdstationen har flera motortändningar skett för att anpassa Soyuzkapselns omloppsbana till den som rymdstationen har. Alla dessa banförändringar har genomförts enligt plan och så även resan. Öppningen av luckorna mellan farkosterna skedde vid halv tå, svensk tid, natten till den 23 december.

Att Oleg Kotov, Soichi Noguchi och T.J. Creamer nu har anlänt till ISS markerar början på deras halvårslånga vistelse ombord. En vistelse som enligt plan inte kommer avslutas förrän i maj nästa år. Mest glad att se Kotov, Noguchi och Creamer är nog Maxim Suraev och Jeffrey Williams som tillbringat hela december ensamma ombord på ISS. All fem personer kommer tillbringa tiden fram till mars tillsammans ombord. I februari kommer STS-130s besättning och hälsar på.

Dockningen

2009-12-20

Uppskjutningen
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Strax före klockan elva, svensk tid, på söndagskvällen lyfte Soyuz TMA-17 från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Uppskjutningen och stigningen till den första preliminära omloppsbanan skedde utan problem. Även separationen ungefär åtta minuter efter start skedde planenligt. Uppskjutningen skedde klockan 22:52, svensk tid.

Ombord på Soyuzkapseln finns besättningsmedlemmarna Oleg Kotov, Soichi Noguchi och T.J. Creamer. All tre kommer att stanna ombord på ISS till maj nästa år och kommer tillsammans med Maxim Suraev och Jeffrey Williams, som redan är ombord, utgöra ISS-besättning 22. Under tiden mars till maj kommer Kotov, Noguchi och Creamer ingå i ISS-besättning 23. Dockningen med ISS är planerad till klockan 23:54, svensk tid, den 22 december. Lucköppningen är planerad till runt klockan halv två, svensk tid, natten till den 23 december. Läs mer om besättningen >>>

Under sin vistelse ombord på ISS kommer gå besök av minst två rymdfärjebesättningar, ett flertal progressfarkoster och sist men inte minst kommer en rysk rymdpromenad genomföras i början av januari.

Uppskjutningen

2009-12-18

Soyuz TMA-17 framme på startplattan.
Soyuz TMA-17 framme på startplattan.
Foto: NASA.

På fredagen kördes den Soyuzraket (Soyuz TMA-17/21S) som ska ta Oleg Kotov, Soichi Noguchi och T.J. Creamer till ISS. Förflyttningen, som skedde med hjälp av tåg, genomfördes planenligt och bärraketen, med Soyuzkapseln högst upp, står nu redo på startplattan. Till skillnad från i USA körs bärraketen ut liggande horisontellt, väl framme på startplattan lyfts sedan bärraketen upp till vertikalt läge.

Uppskjutningen av Soyuz TMA-17 är planerad till klockan 22:52, svensk tid, på söndag. Dagen innan, klockan 23:00, kommer besättningen hålla en presskonferens som sänds direkt på NASA TV. Resan till ISS kommer som brukligt ta ungefär två dagar och dockningen är planerad till klockan 23:54, svensk tid, den 22 december. Lucköppningen är planerad till runt klockan halv två, svensk tid, natten till den 23 december. I och med dockningen kommer ISS-besättningen nästan vara fullständig med totalt fem personer ombord.

Kotov, Noguchi och Creamer kommer återvända till jorden i maj 2010 medan Maxim Suraev och Jeffrey Williams återvänder den 18 mars nästa år. Läs mer om ISS-besättning 22 >>>

Ombord på ISS har Suraev och Williams fullt upp med att hålla stationen igång samtidigt som felsökning och reparationer har pågått. Bland annat har det trasiga löpbandet repareras. Det är nog med viss lättnad som Suraev och Williams ser framemot att få tre nya besättningskollegor.

God jul från hög höjd

2009-12-01

Tidigt på tisdagsmorgonen utdockade Soyuz TMA-15 och dess besättning på tre man från ISS. Besättningen bestod av Frank De Winne, Roman Padalka och Robert Thirsk vilka återvände till jorden efter 188 dagar i rymden. Innan luckorna mellan farkosterna stängdes klockan 01:43, svensk tid, den 1 december hölls ett kort kramkalas och luckornas packningar torkades av. Efter läcktester och andra förberedelser utdockade Soyuz TMA-15 från den ena dockningsporten på Zaryamodulen klockan 04:56, svensk tid, på tisdagen. Utdockningen genomfördes planenligt och kvar på rymdstationen lämnades Maxim Suraev och Jeffrey Williams.

Till skillnad mot en rymdfärjebesättning behöver en Soyuzbesättning inte vänta två dagar på att komma hem utan landningen sker bara några timmar efter utdockningen. Det samma gällande även denna gång och klockan 08:15.34, svensk tid, på tisdagen landade besättningen nordväst om staden Arkaly i Kazakstan. Precis som utdockningen skedde landningen planenligt och kapseln hamnade för en gångs skull stådde upprätt. Landningen var även den första Soyuzlandningen att ske i december sedan 1990. Förutom att vädret hindrade bäringshelikoptern från att lyfta påverkade inte den kalla årstiden landningen. Istället för helikopter fick besättningen istället färdas med landfordon från landningsplatsen.

Landningen:

Äldre ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.