www.astrowebb.com
 
Nödutrust. inte klar i tid
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-06-20

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
När nästa amerikanska rymdfärja lyfter kommer besättningen ombord ha material och verktyg att laga små sprickor och hål upp till cirka 10 centimeter stora. Hål utöver detta kommer man inte att kunna laga. Detta du man ligger efter i tidsschemat när det gäller att komma fram med en ny och bra metod för att laga hål och sprickor av den storleken. Hålet som bidrog till Columbiahaveriet förra året var minst cirka 15 centimeter stort.

Men man räknar med att bli klar med den 16,5 meter långa förlängningen till robotarmen som man kommer använda för att inspektera undersidan av rymdfärjan. På denna arm kommer det finnas sensorer och laserutrustning för att upptäcka eventuella sprickor och hål. Eventuellt kommer den även kunnas användas under en eventuell rymdpromenad. Om denna arm inte blir klar i tid tills Discoverys flygning i mars 2005 kan NASA bli tvungna att tänka om.

Under de två första uppdrag har man som backupplan att ha en rymdfärja redo att lyfta för att kunna utföra en räddningsaktion. Man räknar med att en rymdfärja och dess besättning kan stanna på ISS i upp till tre månader.

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.