www.astrowebb.com
 
Inga fler icke ISS uppdrag
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-05-02

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
I en ny rapport som NASA har släppt angående återupptagning av flygningarna med rymdfärjan anser man att icke ISS uppdrag är uteslutna. Detta för att dessa inte är tillräckligt säkra. För när man flyger till ISS kan man alltid använda stationen som nödhamn om något skulle gå fel. Om man ska flyga till exempelvis Hubble måste man ha ett reparationskit med sig. Man måste också komma på ett bra och säkert sätt att reparera skador på undersidan av rymdfärjan.

En annan sak som försvårar icke ISS uppdrag är att man måste ha en reservfärja stående i beredskap om man skulle vara tvungen och undsätta besättningen i rymden. Då man har ett tätt uppskjutningsschema skulle en sådan lösning vara ekonomiskt dumdristigt. Det skulle också vara i stort sätt omöjligt att iordningställa en rymdfärja på så kort tid.

En faktor till som väger in är att det skulle kräva mycket forskningsarbete och tid för att utveckla ett dockningssystem så att två rymdfärjor skulle kunna docka med varandra.

Det är till bakgrund av dessa faktorer som man i alla fall tills vidare har beslutat att inte jobba för att kunna genomföra icke ISS uppdrag.

På kritiken att uppdrag till ISS kan råka ut för händelser som gör att man inte kan nå ISS svarar man att den risken är så liten att man inte ser det som ett hot.

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.