www.astrowebb.com
 
Nya hinder för en marsstart
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-03-23

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
För att undvika en ny rymdfärjekatastrof går NASA igenom alla sina tre kvarvarande rymdfärjor centimeter för centimeter. Men redan under en rutin genomgång av Discovery förra sommaren upptäckte man att ett kugghjul i färjans luftbromsar hade installeras bak och fram. Det framkom även att Discovery har flugit 28 uppdrag utan att den felaktiga installationen hade upptäckts.

Som en rutin bestämde NASA att även inspektera Atlantis och Endeavour och byta ut dessa delar mot nya för att vara på den säkra sidan. Men det här som ett problem har uppstått. Det finns inte tillräckligt med nya delar att installera. Anledningen till detta är att tar lång tid och tillverka nya, demotera dem gamla och slutligen installera nya. Detta har gjort att man har beslutat att ta delar från Endeavour, som inte kommer att flyga för än tidigaste 2006, och installera dessa på Atlantis. Detta för att Atlantis ska kunna skickas upp inom några veckor efter att Discovery lyft i fall det behövs.

Att man behöver fyra nya delar per rymdfärja som var för sig tar lång tid att tillverka och installerad gör inte saken lättare. Speciellt när Hamilton Sundstrand, företaget som ska tillverka delarna, säger att man inte kommer att hinna tillverka tillräckligt många delar innan Mars 2005. Lägg sen på att delar för Endeavour inte är helt tillförlitliga.

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.