www.astrowebb.com
 
Sensorer ska larma vid skador
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2003-12-13

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
Som jag skrivit om tidigare har NASA genomfört flera förändringar när det gäller sin kvarvarande rymdfärjeflotta. Bland annat har man bestämt att man bara ska lyfta i dagsljus får att det är bara då man kan ta bra bilder. En annan förändring är ett sorts spackel som astronauterna ska kunna använda på att lägga skador på skyddsplattorna som täcker undersidan av rymdfärjan. Men man har fortfarande inte kommit på hur man ska kunna laga eventuella skador på plattorna som sitter på vingarna. Det var en sådan platta som hade skadas på Columbias vänstra vinge.

Men för att kunna reparera skador på skyddsplattorna måste man se skadan. Detta är ett större problem än man kan tro. Därför har man nu utvecklat ett system som går ut på att man har sensorer på bland annat vingarna och andra utsatta delar. Dessa sensorer har till uppgift att rapportera skador som uppstår under starten. Sen är det upp till markkontrollen att ta ett beslut baserat på den information dem får från sensorerna vad som ska göras. Till exempel om man ska avbryta färden direkt eller om astronauterna ska utföra en eller flera rymdpromenader för att laga skadan.

Ett annat problem som man ännu inte har någon lösning på är hur man ska kunna inspektera undersidan på rymdfärjan när den väl befinner sig i rymden. Idag kan bara en sådan inspektion göras av astronauterna själva under en rymdpromenad

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.