www.astrowebb.com
 
Atlantis start framflyttad
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2003-10-02

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
Imorgon, fredag, kommer NASA troligen ta beslut att flytta fram Atlantis start till den 15 juli 2004. Detta för att man ska hinna med alla säkerhetskontroller. Men man meddelar också att alla startdatum man presenterar bara är måldatum som troligen kommer att ändras. Om det vill sig riktigt ila kan det dröja ända till september innan Atlantis lyfter. Detta eftersom att man kanske måste inspektera Atlantis noskon, som är tillverkad av samma material som vingarna.

När det gäller startfönster har man en sex veckors period som början i mitten av juli plus en fyra veckors period som börjar i mitten av oktober. När det gäller slutet av oktober 2004, hela november 2004 och januari 2005 finns det bara ett fåtal dagar som man kan lyfta. När det gäller februari och mars 2005 finns det inga starttillfällen.

Man hoppas att man genom att utveckla kameratekniken ska kunna presentera mer starttillfällen.

Ett område där det, om möjligt, ser ännu mörkare ut är när det gäller att kunna reparera skador på värmeskölden i rymden. I dagsläget kan man reparera hål upp till en diameter av 4 inch (cirka 12 centimeter). Men när det gäller hål som är dubbelt så stora, som man tror Columbia hade, finns det idag inget bra sätt att reparera.

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.