www.astrowebb.com
 
Rymdstationer| Skylab
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Skylab står redo på startplattan.
Skylab står redo på startplattan.
Foto: NASA.

Skylab var USAs första rymdstation och sköts upp den 14 maj 1973. Meningen med Skylab var att dels se hur människor påverkas av långa vistelser i rymden och hur man skulle kunna förebygga muskelnedsättningar i framtida resor till andra planeter. Man hade också instrument för att studera jorden och för att studera energin som solen släpper ifrån och se om man kunde utnyttja den, man forskare också i Astronomi, biologi och i fysik/kemi.

Skylab sköts upp av en Saturn V från Kennedy Space Center i Florida. Raketen var av samma typ som användes under Apolloprogrammet. Man använde också samma kommandomodul som under Apollofärderna. Själva stationen var byggd av det tredje raketsteget från en Saturn V-raket.

Redan 63 sekunder efter starten började problemen när Skylab träffades av ett antal små föremål. Problemen fortsatte därefter i tio dagar innan rymdstationen var säker för människor.

Man hade planerat att var åttonde månad skulle tre nya astronauter skickas upp till Skylab. Varje färd innebar att man nästan fördubblade antalet dagar som astronauter hade varit i rymden. Uppskjutningarna av de tre besättningarna skedde med hjälp av Saturn 1B-raketer.

Första uppdraget
Den första färden till Skylab skedde 11 dagar efter dess uppskjutning, den 25 maj 1973. Namnet på denna första färd var Skylab 2. Besättningen bestod av Charles Conrad, Paul Weitz och Joseph Kerwin. Conrad hade tidigare bl.a. varit Befälhavare på Apollo 12.

På Skylabs femtionde varv dockade besättningen till USAs första rymdstation. Från början fick besättningen "leka" både elektriker och gör det självare för att få rymdstationen att fungera. Man fick också fixa så att maten inte skulle bli förstörd under de första dagarna innan man fick temperaturen på en jämn och lagom nivå, 23, 8 grader C.

Skylab
Skylab.
Foto: NASA.

En av de två solpanelerna, som skulle förse stationen med el, hade skadas under uppskjutningen så under den första rymdpromenaden, som skedde två veckor efter att man hade anlänt till den nya rymdstationen, fick man laga den trasiga solpanelen. Allt som allt dröjde det enda till den fjärde juni 1973 innan stationen fungerade som planerat.

Medan Skylab åkte i en omloppsbana på 430 kilometers höjd studerade besättningen jorden och solen, man gjorde också visa medicinska experiment. På de 404 varven man hann med genomförde man bland annat tre rymdpromenader på totalt sex timmar och 20 minuter.

Den 28 juni var det dags för de tre astronauterna att återvända till jorden. De tre astronauterna tillbringade totalt 672 timmar, 49 minuter och 49 sekunder i omloppsbana. Totalt togs under 29 000 fotografier under uppdarget.

Andra uppdraget
En månad efter att den första besättningen hade lämnat Skylab var det dags för nästa trio att lyfta. Denna gång var det Alan Bean, Jack Lousma och Owen Garriott som skulle tillbringa en längre tid ombord.

Uppdraget som de tre astronauterna skulle genomföra hade samma grundupplägg som Skylab 1. Med andra ord var huvudsyftet att studera jorden och Solen. Man utförde också visa medicinska experiment. Man gjorde också ett test på astronaut Maneuvering Unit (AMU). AMU är en mobil enhet som astronauterna kan använda under rymdpromenader för att förflytta sig. Efter tester av AMUn kom NASA fram till att de var för klumpig för att kunna användas pratiskt och man ersatte den därför med en mer lättmanövrad enhet.

På de 858 varv man genomförde hann man med tre rymdpromenader på totalt 13 timmar och 43 minuter. De tre astronauterna stannade rekordlånga 59 dagar, 11 timmar och 4 sekunder innan man landade på jorden.

Tredje uppdraget
Den tredje och sista Skylabsfärden startade den 16 november 1973. Besättningen bestod av Gerald Carr, William Pogue, Edward Gibson. För att de tre astronauterna skulle hålla sig i form under det nästan tre månader långa uppdraget fick de cykla på en trängningscykel och samt löpa på ett löpband. Tack vare detta var de i bättre form än någon annan Skylabsbesättning när de kom tillbaka till jorden.

På juldagen 1973 gjorde man en rymdpromenad för att titta på kometen Kohoutek. På de 1214 varv man genomförde hann man med fyra rymdpromenader på hela 22 timmar och 13 minuter. Efter 2017 timmar, 15 minuter och 31 sekunder var man åter på jorden.

Den 28 februari 1974 lämnade man Skylab för gått efter bara tre uppdrag. I juli 1979 skickades Skylab ner genom atmosfären. Men hela rymdstationen brann inte upp, en del delar ramlade ner i Australien och i södra indiska oceanen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.