Stardust
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Stardust
Uppskjutning: 7 februari 1999.
Framkomst Wild 2: 2 januari 2004.
Landning (landningssond) på jorden: 15 januari 2006.
Last: Stjärn- och kometstoft.
Framkomst Tempel 1: 15 februari 2011.
Uppdraget avslutat: 25 mars 2011.
www.astrowebb.com
|NASAs rymdsonder
NASA| Stardust| Äldre nyheter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2006-01-15 | Uppdaterad 21:00

Tidigare idag landade Stardust som planerat på Utah test and training ranch i Utah, USA. Hela landningsfasen, från det att Stardust släppte iväg sin landningskapsel till des att landningen skedde, genomfördes utan problem. Dock hade man lite problem med radiokommunikationen med rymdsonden vilket gjorde att det tog lite tid innan man fick bekräftelse på att allt gått bra.

Kapseln på väg genom jordens atmosfär.
Kapseln på väg genom jordens atmosfär.
Foto: NASA.

Kapseln strax efter att man funnit den.
Kapseln strax efter att personal funnit den.
Foto: NASA.

Kapseln påväg in i renrummet.
Kapseln påväg in i renrummet.
Foto: NASA.

Mer läsning
Genesis.

Efter att landningen hade skett som planerat klockan 11:10, svensk tid, tog det ungefär 18 minuter innan en av helikoptrarna tog emot en signal från kapseln. Efter att man tagit emot denna signal tog det nästan 20 minuter till innan man fann kapseln. Detta berodde på att det var mörk och att man fick söka av marken långsamt. Bekräftelsen på att man hade funnit kapseln kom klockan 11:52, svensk tid.

När man väl hade lokaliserat kapseln började arbetet med att säkra platsen och påbörja bärgningen. Innan man närmade sig kapseln utförde man stråltest för att vara på den säkra sidan att ingen strålning förekom. För att skydda kapseln under helikopterturen placerade man den i genomskinlig plastsäck.

Den första transporten skedde till ett renrum på Utah test and training ranch där man gjorde en första noggrann kontroll. Man tog även bort själva insamlingsenheten för vidare transport till Johnson Space Center. Dit kommer proverna att anlända inom några dagar.

Dagens landning var dels ett slut på en sju år lång resa genom vårat inre solsystem och dels början på en lång vetenskaplig resa här på jorden. För när man inom en inte allt för avlägsen framtid börjar arbetet med att undersöka proverna påbörjas en resa som kommer att ta oss fyra och en halv miljard år bakåt i tiden. Till en tid då vårat solsystem bildades. Vi kommer att få reda på mer om vårat eget ursprung och hur utvecklingen har gått framåt och utvecklas under dessa miljarder år.

Stardust prover är precis som Genesis prover värda sin vikt i guld för forskare och vetenskapsmän över hela världen och i slutänden för hela mänskligheten.

2006-01-15 | Uppdaterad 11:53

Kapseln är lokaliserad! Vid kvart i tolv, svensk tid, lokaliserade helikopterpersonal kapseln. I skrivande stund cirklar helikoptrar över området för att hitta en säker landningsplats innan man kan påbörja bärningsarbetet.

En sak som försvårade lokaliseringen var att fallskärmen hade placerat sig ovanpå kapseln. Detta gjorde att personalen fann fallskärmen först.

2006-01-15 | Uppdaterad 11:30

Man har tagit emot en signal på UHF-bandet från kapseln, dock är signalen oregelbunden. Sökandet efter kapseln och den exsakta landningsplatsen fortsätter. Första signalen från kapseln togs emot klockan 11:28, svensk tid. På grund av mörkret har man ännu inte fått syn på kapseln. För att lokalisera kapseln har man hjälp av infraröda kameror på helikoptrarna, GPS och att UHF-signaler.

När man har lokaliserat landningsplatsen kommer man att säkra kapseln och sedan packa in den för vidare transport till renrummet.

2006-01-15 | Uppdaterad 11:12

Infraröd bild av Stardust strax efter att den gått in i atmosfären.
Infraröd bild av Stardust strax efter att den gått in i atmosfären.
Foto: NASA TV.

Kapseln har landat
Precis som planerat landade Stardusts landningskapsel på Utah test and training ranch strax efter klockan elva på förmiddagen. De sista timmarna av färden genomfördes utan problem och i enighet med planeringen. Båda fallskärmarna vecklades ut som de skulle och kapseln fick en skön och behaglig landning.

I skrivande stund är personal på väg ut med helikoptrar för att plocka upp kapseln. Om allt går som planerat kommer man innan en timme ha lokaliserat kapseln och lastat den ombord på en av helikoptrarna och flyga tillbaka med den. För att spara tid placerade man ut fyra helikoptrar på säkert avstånd för landningszonen redan innan landningen.

Innan man skickar iväg insamlingsplattan inom några dagar kommer man att plocka bort denna från kapseln i ett renrum som man har satt upp. Efter detta kommer arbetet med att utskilja partiklarna från gelén som man samlat in de i.

2006-01-15 | 09:20

Kometen Wild 2.
Kometen Wild 2.
Foto: NASA/JPL.

Länkar
NASA TV.

Om bara några timmar landar den landningskapsel som Stardust skickade iväg mot jorden för några timmar sedan. Manövern skedde som planerat och i skrivande stund ser allt bra ut inför landningen i Utah, USA.

Klockan 18:30 igår, lördag, passerade Stardust månens bana och den sista biten av resan kunde börja. Dessa 400 000 kilometer avverkades på mindre än 16 och en halv timme. Detta kan jämföras med Apollokapseln som tog tre dagar på sig för samma resa. Dock kommer Stardust slås med hästlängder av New Horizons som kommer att avverka samma sträcka på cirka nio timmar på tisdag.

Innan Stardust passerade månens bana utförde man en 58,5 sekunder lång motorbränning för att en sista gång justera banan. Vid tidpunkten för motorbränningen befann sig rymdsonden 706 000 kilometer från jorden. Totalt har Stardust färdas 4,5 miljarder kilometer och tre varav runt Solen sedan uppskjutningen 1999.

Den sista delen av uppdraget började klockan 06:56, svensk tid, imorse då markkontrollen sända släppkommandot till Stardust. Stardust hackade då av de kablar som förband landningskapseln och modersonden. En minut efter detta puttade Stardust iväg kapseln. En kvart senare utförde Stardust ännu en motorbränning och sattes i en bana runt solen.

Landningen kommer att ske klockan 11:12 och 15 minuter innan dess kommer kapseln få in i atmosfären på en höjd av 125 kilometer. Vid en höjd av 35 kilometer kommer den första fallskärmen att vecklas ut. Denna kommer sedan att följas av huvudfallskärmen som kommer att vecklas ut på en höjd av tre kilometer. Fallskärmarna utlös av en timer som sätts igång av trycket när kapseln går in i atmosfären.

Det hela kommer att kunna följs direkt på NASA TV och du kommer att kunna följa det hela här på Astrowebb.

2006-01-12

Uppsamlaren består av flera fack bestående av specialgelén.
Uppsamlaren består av flera fack bestående av specialgelén.
Foto: NASA/JPL.

Partiklar som med hög hastighet träffar gelén
Partiklar som med hög hastighet träffar gelén
Foto: NASA/JPL.

Mer läsning
Apolloprojektet.
Länkar
NASA TV.

På söndagsförmiddagen är det dags för den amerikanska rymdsonden Stardust att återvända till jorden efter sin sju år långa resa. Stardust var när den lyfte den första rymdfartkost sen Apolloprojektet som hade ett uppdrag som fick ut på att samla in prover och sedan återvända till jorden - prover som är 4,5 miljarder år gamla.

Insamlingen av stoft har tagit Stardust på en resa halvvägs till Jupiter och till närkontakt med kometen Wild 2. Förutom att samla in stoft från nämnda komet har man samlat in stoft vid två tillfällen till. Detta har gått till så att man fällt upp en insamlade, stort som ett tennisrack ungefär, som har en platta som består av små bitar av ett geléliknade material. På detta material har stoftet sedan fastnat och bevaras.

Gelén är genomskinlig och har väldigt låg densitet, allt för att stoftet ska fastna och bevaras. Gelén har till och med kommit in i Guinness rekordbok som det material med den lägsta densiteten. Enligt NASA ska gelén ha klarat nedslag på flera hundra g, vilket talar för att proverna kommer klara sig bra även om fallskärmen inte kommer att vecklas ut som planerat.

Landningsfasen
Landningsfasen börjar fyra timmar in landningen då Stardust kommer att släppa den kapseln som kommer att återinträda i jordens atmosfär och slutligen landa i Utah, USA. Under färden genom atmosfären kommer kapseln att uppnå den högsta återinträdes hastigheten som en rymdfarkost någonsin har gjort. Modersonden å sin sida kommer att fortsätta sin resa i bana runt jorden och kommer eventuellt att användas i framtiden.

Landningen kommer att ske i en hastighet som kan jämföras med den som en fallskärmhoppar har vid landningen. Om allt går som planerat kommer upphämtningsteamet fram till kapseln inom en timme. Om vädret tillåter kommer man att använda helikoptrar i annat fall har man bilar att tillgå. Innan man börjar arbetet med att bärga kapseln kommer man för säkerhetsskull att utföra en del prover för att säkerställa säkerheten för personalen. Det hela beräknas ta ungefär en timme under normala förhållanden.

Artistbild över landningskapseln efter landningen i Utah, USA..
Artistbild över landningskapseln efter landningen i Utah, USA.
Bild: NASA/JPL.

I skrivande stund ser allt bra ut och allt talar för en landning klockan 11:12, svensk tid, på söndagen. Men om det skulle visa att något var fel har man enda fram till dess kapseln lämnar modersonden på sig att avbryta. Det som händer så är att kapseln fortsätter i bana tillsammans med modersonden och man gör ett nytt landningsförsök vid nästa tillfälle om tre år.

Få reda på mer om vårat ursprung
Undersökningen av stoftet man samlar in kommer bland annat att ske med utrustning som inte alls fanns när Stardust skickades upp. För att överhuvudtaget kunna utföra något arbete kommer man att dela upp varje stoftkorn i flera delar. Bland annat är man intresserad av att få fram vilka isotoper som stoftet består av. Detta för att kunna avgöra vad det kommer ifrån

Man är även intresserad av att få veta mer om vårat ursprung och jämföra kometer, som bildades långt ut i solsystemet, med asteroider, som bildades i den inre av solsystemet. Då stoftet är minst 4,5 miljarder år gammalt hoppas man få veta mer om hur det hela har utvecklas fram till det som finns idag.

Landningen kommer att sändas direkt på NASA TV med start klockan 10:30, svensk tid.

2005-12-27

Artistbild över landningskapseln på väg igenom jordens atmosfär.
Artistbild över landningskapseln på väg igenom jordens atmosfär.
Bild: NASA/JPL.

Söndagen den 15 januari 2006 är det dags för den amerikanska rymdsonden Stardust att lösgöra sin landningskapsel. Om det hela går som planerat kommer detta att ske klockan 06:57, svensk tid. Fyra timmar senare kommer landningskapseln, med sitt värdefulla stoft ombord, att påbörja inträdet i jordens atmosfär.

Vid tidpunkten för återinträdet kommer landningskapseln att hålla en hastighet av 12,9 kilometer i minuten och befinna sig 125 kilometer ovanför Stilla Havet. Landningskapseln kommer att vara den rymdfarkost som har haft högt hastighet under återinträdet. Vid en höjd av 61 kilometers höjd, då kapseln befinner sig över Utah kommer värmeskölden att ha uppnått sig högsta temperatur – 185 grader Celsius. Tio sekunder senare kommer kapsylen att få utstå g-krafter på 38 g.

Landningen är beräknad att ske omkring klockan 11:12, svensk tid, i Utah USA. Teknikerna räknar med att landa kapseln inom en rektangel på 76 kilometer gånger 44 kilometer.

Om du kommer att befinna dig i området som kapseln kommer flyga över (i stortsätt över motorväg 80 i USA) kommer man att se kapseln ett ljussken på himlen.

2005-11-13

Artistbild över när Stardust besöker Wild 2.
Artistbild över när Stardust besöker Wild 2.
Bild: NASA/JPL.

Mer läsning
Solvindssamlaren Genesis.

Den amerikanska rymdsonden Stardust är på väg tillbaka till jorden och beräknas anlända den 15 januari 2006. Stardust lyfte den sjunde februari 1999 och dess mål var dels att besöka kometen Wild 2 för att plocka upp stoft från dito och dels att fånga in allmänt stoft i universum.

Insamlingarna av allmänt stoft gjordes i början av år 2000 och slutet av år 2002. Båda dessa insamlingar genomfördes utan problem. Det insamlade stoftet har sedan dess legat skyddat in en speciell kapsel ombord. Allt för att skydda den viktiga lasten vid återinträdet i jordens atmosfär.

Besöket vid kometen Wild 2 genomfördes den andra januari 2004. Det här var sista gången som Stardust samlade in stoft och partiklar innan den två år långa resan hem började. Stardust befann sig som närmast Wild 2 klockan 20:25, svensk tid, den 2 januari 2004. Förutom att samla in stoft och partiklar fotograferade även Stardust Wild 2 och genomförde även enklare vetenskaliga studier av kometen. Totalt tog det över 30 timmar att skicka tillbaka alla data som Stardust samlade in vid sin närkontakt med Wild 2.

För att komma nära Wild 2 genomförde Stardust hela tre "loopar" för att gradvis öka sin fart och förbättra sin vinkel mot kometen utan att använda sitt bränsle i onödan. Istället tog man hjälp av jorden gravitation för att få fart.

Kapseln som ska förra tillbaka stoftet till jorden går under namnet Sample Return Capsule (SRC) och är en komplex liten sond.

Kometen Wild 2 fotograferad av Stardust.
Kometen Wild 2 fotograferad av Stardust.
Foto: NASA/JPL.

Förutom att man kommer hämta hem prover som kommer att undersökas på jorden har Stardust även utrustning för att göra enklare analyser i realtid. Detta gör att man har kunnat börja analyserna långt innan Stardust kommer tillbaka till jorden.

Stardust befinner sig ungefär 34 000 kilometer från jorden i skrivande stund.

2004-01-03

Den amerikanska rymdsonden Stardust genomförde igår kväll, svensk tid, sin förbiflygning av kometen Wild 2. Förutom att ta bilder av kometen så samlade rymdsonden även upp stoft och partiklar från kometen.

Stardust är nu på väg tillbaka till jorden med sin, ur vetenskaplig synvinkel, viktiga last och beräknas nå jorden 2006. När Stardust är tillräckligt nära kommer den att släppa av en liten landare som har med sig materialet från Wild 2. Denna landare kommer, om allt går bra, att landa på amerikanska flygvapnets testområde i Utah, USA.

Stardust, som har kostat 128,4 miljoner USD, skickades upp med hjälp av en Delta 2 raket den 7 februari 1999.

Stardust lyfter den 7 februari 1999. Stardust på väg mot omloppsbana.
Stardust lyfter den 7 februari 1999.
Foto: NASA/JPL.

Stardust på väg mot omloppsbana.
Foto: NASA/JPL.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.