www.astrowebb.com
 
Nordkorea| Kwangmyongsong 3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-04-13

Klockan 00:38.55, svensk tid, den 13 april lyfte Unha-3 från Nordkoreas nybyggda rymdcenter i Pyonganprovinsen. Till en början såg uppskjutningen ut att gå enligt planerna och enligt den amerikanska militären separerade det första raketsteget och slog ner i vattnet 165 kilometer utanför Seoul, Sydkorea. Strax efteråt gick dock något snett och raketen bröts upp och nyttolasten gick förlorad.

Enligt den japanska militären nådde raketen en topphöjd av 120 kilometer innan den av okänd anledning bröts upp. Nordkorea har inte meddelat vad som kan ha gått snett men man har gjort ett officiellt uttalande där man bekräftar att uppskjutningen misslyckades.

Nattens uppskjutning var Nordkoreas andra officiella försök att placera en satellit i låg omloppsbana runt jorden.

2012-04-10

Lagom till president Kim Il Sung hundraårsdag den 15 april 2012 planerar Nordkorea att skicka upp sin första jordobservationssatellit. Satelliten, som går under namnet Kwangmyongsong 3, kommer skickas upp med hjälp av den nordkoreanska trestegsraketen Unha-3. Bärraketen Unha-3 har stora likheter med den tidigare versionen Unha-2, men det förstnämnda anses av många vara mer kraftfull.

Detta kan behövas då Kwangmyongsong 3, enligt Nordkoreas rymdmyndighet, kommer ha en polarbana på 500 kilometers höjd. Beräkningar visar att det första raketsteget kommer separera vid ungefär 150 kilometers höjd. Vid strax under 400 kilometers höjd är det sedan dags för det andra raketsteget att separera medan satelliten fortsätter upp till sin slutgiltiga omloppsbana.

Uppskjutningen kommer att ske från landets nybyggda rymdcenter i norra Pyonganprovinsen. Något officiellt uppskjutningsdatum är ej bekräftat men de senaste spekulationerna pekar på den 14 april och Sydkorea har gått ut med varningar för nedfallande raketdelar inom nedslagsområdet för raketstegen mellan den 11 och 16 april.

Precis som uppskjutningen av Kwangmyongsong 2 i april 2009 har uppskjutningen av Kwangmyongsong 3 väckt starka reaktioner i flera av Nordkoreas grannländer och fiendeländer.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.