www.astrowebb.com
 
USA| NASAs nya vision
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-01-14 | Uppdaterad 22:25!

Månen och mars nya mål
En scen vi kanske får se igen. Denna bild är från Apollo 17.
Foto: NASA.

"We will set a new course for America's space program; we will give NASA a new focus. We will build new ships to carry man forward into the universe to gain a new foothold on moon and prepare for new journeys beyond Earth," sa President Bush i sitt tillkännagivande om NASAs nya vision.

Bushs tal kan vara startskottet på den största utmaningen inom NASA på över 40 år. För inte sen början 1960 - talet och Kennedys berömda tal 1961 har NASA stått inför en sådan här stor utmaning.

NASA ska jobba för ett rymdprogram där både människor och robotar ska ingå. Hans vision går i korthet ut på följande:

  • Rymdfärjorna ska börja flyga så fort det är säkert.

  • Senast år 2010 ska USA ha byggt klart ISS. Forskningen på ISS ska syfta till att forska kring hur människan påverkas av långa perioder i rymden.

  • Senast år 2008 ska NASAs ha utvecklat en "Crew Exploration Vehicle" som ersättning för dagens rymdfärjor. Det första uppdraget ska genomföras senast år 2014. Denna nya farkost ska ta astronauter och kosmonauter till och från ISS.

  • USA ska återvända till månen någon gång mellan 2015 och 2020. Senast år 2008 ska man med hjälp av robotar förberedda för landsättning av människor på månen. Man ska även ha som mål att arbeta och leva på månen. Tack vare månens låga gravitation hoppas man spara pengar på att skjuta upp raketer därifrån istället för från jorden. Månen ska användas som en språngbrädda ut i rymden - till en början Mars.

  • NASA ska använda robotar för att utforska vårt solsystem.

Pengarna ska komma från nedläggningen av rymdfärjeprogrammet och från en 5 procentig årlig ökning av NASAs budget istället för dagens 3 prosentiga. Bush kommer även be Kongressen om 1 miljard USD över en fem års period.

NASA nya vision ska inte starta en ny rymdkapplöpning utan man ska bjuda in länder att delta i utforskningen av rymden tillsammans med USA.

"And, as we leave the Moon at Taurus- Littrow, we leave as we came and, God willing, as we shall return, with peace and hope for all mankind."

Eugene Cernan sista ord på månytan.

2004-01-14

Ikväll klockan 21:00, svensk tid, kommer Bush att presentera USAs och NASAs nya rymdvision. Men för att olika myndigheter ska svara likadant på eventuella frågor har man redan skickat ut ett informationsblad som inte helt överraskande har kommit ut. Där framgår det att Bush regimen vill att NASA ska landsätta människor på månen någongång mellan 2010 och 2015. Innan dess ska man ha skickat en eller flera obemannade robotar och rymdsonder till vår granne i rymden.

Innan år 2030 ska man ha byggt en permanent bas på månen och först därefter ska en bemannad resa till Mars äga rum. Det finns även antydningar som tyder på att resorna till månen kommer att vara längre än förut och att man kommer att stanna längre.

Bush vill också ge NASA 1 miljard USD under en femårs period för att förverkliga visionen. För att få ihop resten av pengarna kommer rymdfärjeprogrammet att läggas ner innan 2010 då man räknar med att ISS ska vara klar. Detta ger NASA 3 miljarder USD om året. När det gäller ISS, som kostar 1 miljard om året, vill man ha den kvar men det kan bli nedskärningar.

Enligt uppgift kommer Bush även att be kongressen att öka NASAs budget från dagens nivå på 15 miljarder USD upp till 20 miljarder USD per år. Hur man ska få ihop alla dessa miljarder dollar är ännu oklart.

Om detta kommer att räcka eller ej är högst osäkert, men om man tittar på historien har sådana här stora projekt en tendens att spräcka budgeten rätt rejält. Det finns inte heller några detaljer om hur man ska gå tillväga fastslagna.

Bushs presskonferens kommer att sändas direkt på NASA TV med start klockan 21:00, svensk tid.

Läs Kennedys tal där han la fast NASAs vision för 1960 - talet >>>

2004-01-11

Månen
Människan måste sätta mer avtryck ute i rymden.
Foto: NASA.

Som jag skrev om i fredags har källor nära Vita Huset läckt att Bush ska tillkännagiva en ny rymdplan nästa vecka där resor till Mars och månen ingår. Dessa uppgifter har nu mer eller mindre blivit bekräftare.

Frågan som alla ställer sig är om detta inte bara är valfläsk med tanke på att det är valår i år och att stora och fantastiska rymdäventyr alltid ger röster. För det är inte sannolikt att NASA ska få pengar till att fortsätta utbyggnaden av ISS, bygga en bas på månen och skicka människor till Mars samtidigt. Projekt som var för sig slukar miljardtals kronor och miljontals arbetstimmar.

Men om dessa projekt blir verklighet har nog USA svårt att genomföra dessa utan internationell hjälp, både ekonomisk och teknisk. När det gäller den tekniska delen har Sverige en unik chans att delta med kunnande.

Det enda som behövs är politiker som vill satsa på framtiden och hjälpa mänskligheten att tänja sina gränser och få svar på människan ställt sig sen tidernas begynnelse: Är vi ensamma? Vad finns där ute? Men den största frågan är nog: Var kommer vi ifrån? Dessa frågor, och många mer, kan vi bara få svar på genom att skicka ut människor. För en robot kan inte berätta om helheten och intrycken, men det kan en människa.

2004-01-09

Apollo 16
Snart är vi där igen.
Foto: NASA.

Enligt anonyma källor i kretsen runt Bush regimen kommer USAs president, George Bush, i mitten av nästa vecka tillkännagiva ett nytt nationellt rymdprogram. I detta nya program ska det enligt samma källa finnas planer för en amerikansk bas på månen och bemannade resor till Mars. Om detta stämmer skulle det vara första gången sen 1960-talet som USA planerar resor till månen utförda av människor.

När en bas på månen kan bli verklighet är inte känt, men troligen ligger både det och en bemannad Marsresa efter år 2020.

Senaste gången amerikanarna var på månen var i december 1972 då Apollo 17 och dess månlandarbesättning på två man tillbringade 72 timmar på ytan och genomförde tre rymdpromenader.

Läs mer om Apolloprojektet >>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.