www.astrowebb.com
 
Discovery redo inför sin sista flygning
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-04-16

Discovery under montering på Boeingplanet.
Discovery under montering på Boeingplanet.

Foto
: Nasa.
Under helgen har slutarbetet med att förberedda Discorevys inför hennes sista flygning pågått på Kennedy Space Center. Slutfasen för förberedelsearbetet var att föra ut Discovery till rymdfärjornas landningsbana för att där lyfta upp henne på Nasas specialbyggda Boeing 747. Förutom att lyftet fick försenas något på grund av kraftiga vindar utfördes hela operationen utan problem och Boeingplanet och Discovery står nu redo inför tisdagens flygning.

Om allt går som planerat kommer avresan från Kennedy Space Center att ske vid ettiden, svensk tid, på tisdagseftermiddagen. Flygningen till Dullesflygplatsen i Washington DC kommer sedan ta omkring tre timmar och 40 minuter varav den effektiva flygtiden mellan flygplatserna är två timmar och 20 minuter. Den dryga extra timmen i luften kommer användas till att göra en extra sväng både över närområdet vid Kennedy Space Center och i Washingtonområdet. Bland annat kommer flygrutten ta Discovery ner mot ”Satellite beach” innan man vänder och flyger norrut mot Dullesflygplatsen. Uppvisningsflygningen över Florida kommer ske på låg höjd för att ge möjlighet för videofilmning och fotografering från marken. Flygningen till Washington kommer ske på en höjd av drygt 4500 meter och i en hastighet av 555 kilometer i timmen.

Enterprise lyfta av under 1980-talet på samma sätt som Discovery kommer lyftas av.
Enterprise lyfta av under 1980-talet på samma sätt som Discovery kommer lyftas av.

Foto
: Nasa.
Ankomsten till Dullesflygplatsen beräknas till 16:40, svensk tid, med en överflygning av Washingtonområdet vid fyratiden, svensk tid. Väl nere på marken kommer flygplanet sedan göra en ytterst långsam taxning för att ge fotomöjlighet för tillresta åskådare. Flygplanet med Discovery på ryggen kommer sedan ställas upp en kortare tid på en central plats på flygplatsområdet. Nästa steg är sedan att lyfta av Discovery för vidare transport landvägen till Smithsonian's National Air and Space Museum.

Själva avlastningen kommer ske med hjälp av två större lyftkranar. Boeingplanets nästa flygning kommer sedan vara till New York och då kommer man ha Enterprise med sig. Väl framme kommer Enterprise sedan att förflyttas till Intrepid Sea, Air & Space Museum i New York.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.