www.astrowebb.com
 
Gammal trotjänare anpassas för SLS
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-10-29

Två av dem mobila plattformarna. I bakgrunden till vänster syns servicetornet på den plattform som byggdes om för Aresraketen.
En av dem mobila plattformarna. I bakgrunden till vänster syns servicetornet på den plattform som byggdes om för Aresraketen.
Foto: Johnny Rönnberg.

Gammal är bäst brukar det sägas och när det gäller de mobila uppskjutningsplattformarna verkar ordspråket stämma. För nu är det klart att Nasas nya raket, Space Launch System (SLS), kommer att använda en av de mobila plattformarna som byggdes under 1960-talet för Apolloprogrammet. I slutet av 1970-talet byggdes plattformarna om för att passa till rymdfärjorna och för några år sedan byggdes en plattform om för att passa den nu nedlagda Aresraketen.

Nu är det dags igen för ombyggnad av den plattform som anpassades för
Aresraketen. Bland annat behövs själva servicetornet på plattformen anpassas efter den nya raketen och även hålet i botten, där motorkornen kommer sticka ut, måste förstoras. Även andra delar av plattformen måste moderniseras då SLS både kommer vara större och väger mer än vad Aresraketen skulle gjort.

Tanken är att bara en plattform ska byggas om och om allt går enligt plan ska arbetet vara klart i tid inför den första planerade SLS-uppskjutningen 2017. Vilken startplatta som ska användas finns det idag inget formellt beslut på men då startplatta 39B är riven kommer den med största sannolikhet anpassas och användas. Detta innebär att ett nytt servicetorn måste byggas på platsen. Vad som ska hända med startplatta 39A är i dagsläget inte beslutat.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.