www.astrowebb.com
 
Ny måne upptäckt kring Pluto
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-07-21

P4 syns här inringad.
P4 syns här inringad.
Foto: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI Institute).

Ett team från SETI Institute har med hjälp av Hubbleteleskopet upptäckt en fjärde måne runt dvärgplaneten Pluto. Egentligen letade teamet efter bevis på ringar runt den före detta planeten men istället fann man en måne. Den nyupptäckta månen, som har en diameter på mellan 13 och 34 kilometer, ligger i en omloppsbana mellan månarna Nix och Hydra. Månen har ännu inte fått något officiellt namn och går än så länge under beteckningen P4.

Upptäckten av månen gjordes med hjälp av fotografier tagna den 28 juni i år av instrumentet Wide Field Camera 3 ombord på Hubble. Bekräftelse på upptäckten kom sedan med fotografier tagna den 3 och 18 juli i år. Anledningen till att P4 inte har upptäckts innan är att exponeringarna som ledde till upptäckten är betydligt längre än tidigare exponeringar av Pluto och dess omgivningar.

Gällande Plutos övriga kända månar är Nix och Hydra mellan 33 och 133 kilometer i diameter och Charon är 1043 kilometer i diameter. När det gäller teorin om att Pluto skulle ha ringar bygger denna på antagandet att nedslag på månarna skulle ha skickat ut is och annan material i omloppsbana i omloppsbana runt Pluto. Hittills finns det dock inga observationer som stödjer denna teori.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om Gvad det innebär.
AAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.