www.astrowebb.com
 
Orion...förlåt MPCV är Nasas framtid
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-24

Artistbild av MPCV i omloppsbana runt Mars (farkosten i mitten).
Artistbild av MPCV i omloppsbana runt Mars (farkosten i mitten).
Bild: Nasa.

På tisdagen tillkännagav Nasas administrativa chef, Charles Bolden, att det kommer vara Orion som kommer ersätta rymdfärjan som Nasas nästa bemannade rymdfarkost. Orion, som tidigare ingick i Constellationprogrammet, kommer nu istället att vara Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) och tanken är att kapseln kommer kunna genomföra tre veckor långa uppdrag. Landningen kommer precis som under Apolloprogrammet ske i vattnet, närmare bestämt i Stilla Havet utanför USAs västkust.

Kapselns volym kommer uppgå till 19,5 kubikmeter varav nio kubikmeter kommer vara trycksatt och enligt Nasa kommer uppskjutningen och landningen vara tio gånger säkrade för astronauterna än dagens dito med rymdfärjorna. Förutom att kunna ta en besättning på upp till fyra personer är tanken även att kapseln ska kunna användas för obemannade uppdrag till ISS. Utöver det kommer kapseln även att användas till uppdrag bortom låg omloppsbana runt jorden.

För att få upp kapseln från jorden kommer Nasa använda en ännu inte byggd tunglyftarraket.

Artistbild av Orion när det begav sig för några år sedan.
Artistbild av Orion när det begav sig för några år sedan.
Bild: Nasa.

Att det blev just Orion som fick leva vidare och bli Nasas nästa flaggskepp är inte helt oväntat men innan har det även spekuleras i att Nasa skulle välja att vidareutveckla exempelvis SpaceXs Dragonkapsel eller Boeings kapsel CST-100. Till slut var det dock Orion och företaget Lockheed Martin Corp. som tog hem segern.

Enligt USAs kongress ska både kapseln och bärraketen vara redo för en första uppskjutning 2016 men detta får redan idag ses som ett orealistiskt mål.

Nu när Barack Obama och Bolden relanserat Orion under nytt namn väntar vi bara på att Ares och Altair ska dyka upp i ny kostym så även nuvarande amerikanska president får sitt eget rymdprogram att leka med. Vem vet vad framtiden har att komma med? Nästa president kanske återupplivar rymdfärjeprogrammet? Det enda som är säkert är att USAs oklara fokus på framtiden fortsätter att kosta skattebetalarna pengar i onödan.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
AAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.