www.astrowebb.com
 
Lyckad uppskjutningssimulering av Soyuzraket från Sydamerika
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-10

Den nybyggda uppskjutningsplattan.
Den nybyggda uppskjutningsplattan.
Foto: ESA/S. Corvaja

I veckan som gick genomförde fransk och rysk personal en stor nedräknings- och uppskjutningssimulering i Franska Guyana inför den första Soyuzuppskjutningen från Sydamerika. Under övningen startades alla olika kontrollsystem upp och alla steg som kommer göras vid en verklig uppskjutning genomfördes. Förutom att kontrollera kontrollsystemen och gå igenom rutiner testkördes även logistiken i och med att tankbilar kördes fram till startplatta inför den simulerade bränsletankningen av raketen. Tankbilarna var dock precis som Soyuzraketens bränsletankar tomma.

Övningen stora höjdpunkt skedde på torsdagskvällen då en simulerad uppskjutning skedde samt en simulerad utplacering av en satellit på över 35 000 kilometers höjd skedde. Det hela avslutades sedan under fredagen med en simulerad bränsletömning av raketens bränsletanken och dagen efter kördes raketen iväg från startplattan till monteringshallen. Övningen ska enligt uppgift utförts till belåtenhet.

Den första riktiga Soyuzuppskjutningen från Franska Guyana är planerad till den 31 augusti i år och ombord kommer två Galileosatelliter för Europas globala satellitnavigeringssystem att finnas.

Det ansvariga företaget kring framtida Soyuzuppskjutningar från startplattan i Sydamerika är Arianespace.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.