www.astrowebb.com
 
Uppskjutningen av James Webb kan försenas till år 2018
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-14

James Webb Space Telescope
Artistbild av JWST.
Bild: ESA.
Uppskjutningen av Hubbleefterträdaren James Webb Space Telescope ser ut att försenas än mer. Detta framkom under ett senatsförhör av Nasas administrativa chef Charles Bolden tidigare i veckan. Precis som tidigare är orsaken brist på pengar och att teleskopet har gått över budget. Tidigare beräkningar har gjort gällande att det skulle behövas 1,5 miljarder kronor både 2011 och 2012 för att en uppskjutning skulle kunna ske 2015. Att inga mer pengar finns 2011-års budget står klart och det är högst otroligt att några ytterligare medel kommer tillsättas 2012 för att möjliggöra en uppskjutning om drygt fyra år.

Istället finns risken att budgeten minskas vilket innebär att en uppskjutning 2015 är utesluten. Även om projektet skulle få mer pengar nästa år är det väldigt osannolikt att budgeten skulle höjas tillräckligt mycket för att kunna möjliggöra en uppskjutning enligt gällande plan. Istället framstår 2018 som ett alltmer troligt tidigaste uppskjutningsår för det rymdbaserade teleskopet. Det finns även en uppenbarlig risk att USAs ekonomiska problem kan försena projektet ytterligare.

Det är inte heller bara USAs ekonomi som styr budgeten för James Webb Space Telescope då projektet är ett samarbete mellan Nasa och ESA, med andra ord påverkas projektet även av att flera länder inom ESA-samarbetet har ekonomiska problem.

James Webb Space Telescope kommer arbeta inom det infraröda spektrumet och har en spegel på 6,5 meter tvärsöver. Då det inte är praktiskt möjligt att skicka upp en sådan stor spegel i ett stycke består spegeln av 18 delelement. Spegeln kan jämföras med den på Hubbleteleskopet som är på 2,4 meter.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.