www.astrowebb.com
 
Demonteringen av Discovery är i full gång
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-02

En motor borta, två kvar.
En motor borta, två kvar.
Foto: NASA.

Dryga månaden efter landningen pågår arbetet med att förberedda Discovery för livet efter aktiv tjänst för fullt. Det mest synliga som hänt är att Discoverys kabin och alla tre huvudmotorer har plockas bort. Gällande motorerna kommer dessa att användas för diverse tester inför ifall Nasa beslutar att bygga en tunglyftarraket som använder samma typ av motorer. Motorerna i sig kommer att ersättas av replikor. Detta förfarande gäller även andra delar av rymdfärjan.

Förutom att plocka bort delar från Discovery genomförs även ett arbete för att göra rymdfärjan säker för en framtida utställning. Detta innebär bland annat att alla ledningar ventileras och att material som kan utgöra en fara plockas bort. Utgångspunkten är dock att så mycket som möjligt ska vara kvar i originalskick och där detta inte går kommer verklighetstrogna replikor att ersätta.

Gällande var Discovery kommer hamna finns det i dagsläget inget officiellt besked men allt pekar på att Discoverys sista viloplats kommer vara på Smithsonian National Air and Space Museum i Washington DC, USA. Ett formellt uttalande om var rymdfärjorna hamnar väntas den 12 april, 30 år efter att Columbia lyfte på sin första färd. Oavsätt var Discovery hamnar är planen att hon ska lämna Kennedy Space Center i början av februari nästa år.

Den rymdfärja som med största säkerhet kommer stanna på hemmaplan och ställas ut på Kennedy Space Center är Endeavour.

Discovery. Discovery.
Discovery. Discovery.
Foto. Nasa.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.