www.astrowebb.com
 
Soyuzuppskjutning från Sydamerika kommer allt närmare
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-01

Uppskjutningsplatsen
Uppskjutningsplatsen.
Foto: ESA - S. Corvaja.

Uppskjutningen av den första Soyuzkapseln från ESAs nybyggda uppskjutningsplatta i Franska Guyana närmar sig. Så sent som den 31 mars i år överlämnade ESA startplattan och tillhörande anläggningar till företaget Arianespace, som ska sköta allt arbete med uppskjutningarna. Tidigare i veckan hade totalentreprenören för byggandet, Franska rymdmyndigheten CNES, lämnat över anläggningen till ESA. Överlämnandet kom efter omfattande kontroller och tester av anläggningens olika delar.

När anläggningen nu är överlämnad till företaget som ska drifta den väntar omfattande tester innan det är dags för den första Soyuzuppskjutningen. Bland annat kommer en simulerad förberedelse inför en uppskjutning att ske under våren. Under denna simulering kommer alla delar som ingår när en raket ska skjutas upp genomföras förutom själva uppskjutningen testas. Tanken är att eventuella briser ska upptäckas och i sådana fall kunna åtgärdas inför den första riktiga uppskjutningen under det tredje kvartalet i år.

Byggandet av anläggningen började redan 2005 med grunden och tog ordentlig fart i februari 2007. Personal från Ryssland anlände till platsen i mitten av 2008 för att hjälpa till med färdigställandet. Anläggningen i Franska Guyana liknar till stora delar uppskjutningsanläggningarna för Soyuzraketer som finns i Ryssland och Kazakhstan. En skillnad är dock att anläggningen i Franska Guyana har en högre personalsäkerhet än sina systerplatser.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.