www.astrowebb.com
 
Återvinning ska ta USA tillbaka till rymden
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-01

En Apollokapsel efter landning.
En Apollokapsel efter landning.
Foto: NASA.

För att överlappa gapet som blir mellan den sista rymdfärjefärden senare i år och den första uppsändningen av en ny bemannad kapsel om tidigaste fem år har Nasa beslutat att återvinna Apollokapslarna. Tanken är att använda en bärraket av typ Delta V Havey för att få upp kapslarna i omloppsbana för att sedan docka med ISS. Kapseln kommer vara dockad med ISS i upp till ett halvår innan utdockning och återinträde sker.

I början av Constellationprogrammet undersöktes kapslarna noggrant för att dra lärdomar inför byggandet av Orionkapseln och efter denna genomgång stod det klart att det endast behövdes små justeringar för att få kapslarna flygbara igen. Den enda större åtgärden som behöver göras är att skapa en dockningsmodul och där är tanken att återanvända rymdfärjornas dockningsmoduler. Gällande servicemoduler finns det ett antal sådana bevarade, bland annat dem som skulle används på Apollo 18, 19 och 20.

På frågan om det finns några säkerhetsrisker med att återanvända befintligt material som inte underhållits på femtio år svarade ansvarig för projektet, som fått namnet New Apollo, att risken inte är större idag än den var på 1960-talet.

Genom att återanvända material och använda en bärraket som redan serieproduceras räknar Nasa med att första flygningen kommer kunna ske redan den 1 april 2013. Ännu har ingen besättning utsetts till den första flygningen, som fått uppdragsnamnet Aprilo, men troligen kommer en tremannabesättning presenteras inom kort.

Kapslarna, som tog människan till månen på 1960- och 1970-talet, har tillbringat dem senaste 50 åren på olika museum runt om i USA.

Uppdaterad: Denna artikel är ett aprilskämt.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.