www.astrowebb.com
 
Misslyckad uppskjutning av miljösatellit
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-03-04

Bärraketen ute på startplattan.
Bärraketen ute på startplattan.
Foto: NASA.

På fredagsförmiddagen lyfte den Nasasponsrade satelliten Glory från Vandenbergs flygbas i Kalifornien, USA. Uppskjutningen skedde klockan 11:09.43, svensk tid, den 4 mars och fram till dess att noskonen skulle separera skedde stigningen till omloppsbana planenligt.

Två minuter och 45 sekunder efter start tände det andra raketsteget planenligt och sex sekunder senare var planen att noskonen skulle separera från raketen. Något tekniskt fel inträffade dock vilket innebar att noskornet inte separerade.

Att noskonen inte separerade märktes direkt i markkontrollen då hastigheten på raketen var lägre än vad den skulle. Detta i sin tur berodde på den extra vikt som noskonen innebar. I och med denna extra vikt hade raketen, av typ Taurus XL, ingen möjlighet att få upp satelliten i rätt omloppsbana. Istället kraschade raketen, med Glory ombord, i Atlanten.

Den misslyckade uppskjutningen är den andra i rad för företaget Orbital Sciences och det förra haveriet skedde år 2009 och då var det satelliten Orbiting Carbon Observatory som gick förlorad. Även då var det separationen av noskonen som misslyckades och trots att Orbital Sciences har byggt om denna del av raketen hjälpte det inte.

Den misslyckade uppskjutningen innebär att Nasa spenderat 2,6 miljarder kronor på en satellit som man inte kommer få nytta av. Planen var att Glory skulle mäta hur mycket solenergi som flödar in respektive flödar ut ur jordens atmosfär. Satelliten byggdes av Orbital Sciences.

En haverikommission kommer tillsättas för att försöka ta reda på orsaken bakom dagens haveri.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.