www.astrowebb.com
 
Rymdfärjorna kan få vara operativa till 2017
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-02-04

Rymdfärja
Rymdfärja.
Foto: NASA

Det amerikanska företaget United Space Alliance (USA), som har hand om servicen och övrigt arbete gällande rymdfärjorna, har lagt fram ett förslag till Nasa som om det godkänns kommer låta Endeavour och Atlantis vara operativa till och med år 2017. Förslaget, som går under namnet Commercial Space Transportation Service (CSTS), är ett av flera förslag från olika privata företag om hur Nasa ska kunna skicka upp och hämta hem både människor och nyttolast från låg omloppsbana.

USAs förslag går ut på att genomföra två uppdrag per år mellan 2013 och 2017 till en kostnad av 9,7 miljarder per år. I priset ingår all service och arbete för rymdfärjorna samt plats för 54 astronauter och 160 ton nyttolast. Enligt uppskattningar ligger priset i linje med vad det exempelvis skulle kosta utföra samma sak med Dragon och Falcon 9. med andra ord är tanken inte helt främmande.

Anledningen till att det skulle dröja till 2013 innan första uppdraget är att det är den tid det tar att återuppta produktionen av bränsletankar och startraketer samt färdigställa dessa. Om det hela blir verklighet är det även troligt att Nasa vill fortsätta med att ha en rymdfärja i beredskap ifall något skulle gå snett vilket i praktiken innebär att man måste ha två flygfärdiga uppdrag klara innan första uppskjutning.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.