www.astrowebb.com
 
NASAs problem - inga pengar och för mycket att göra
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-08-16

I veckan kom Augustine-kommissionen, som fått i uppdrag att utreda NASAs bemannade rymdprogram, med ett första delbetänkande. Kommissionen är ännu inte färdig med sin rapport vilket gör att alla slutsatser ännu inte är helt klara. Enligt planeringen kommer slutrapporten att publiceras i början av september.

Av det som har kommit fram är att kommissionen troligtvis kommer föreslå att rymdfärjeprogrammet förlängs till 2011, detta för att ge NASA tid att avsluta alla planerade rymdfärjeflygningar utan stress. Ett annat förslag är att förlänga NASAs deltagande i ISS-projektet med minst fem år. Som det är idag har NASA endast med ISS i budgeten till och med 2015. Alla andra deltagande länder vill dock fortsätta minst till 2020, NASAs deltagande är dock en förutsättning för att det ska bli av. Budgetmässigt är dock en ISS-nedläggning 2015 en förutsättning för att NASA ska ha råd att återvända till månen 2020.

Budgetfrågan är även en återkommande punkt i kommissionens uttalande då det står klart att NASA inte har pengarna för att genomföra sitt bemannade rymdprogram inom den tidsram som  finns. Främst handlar det om att pengarna får att återvända till månen senast 2020 inte finns. Till detta ska läggas att NASA får mindre pengar istället för mer samtidigt som alla uppsatta mål finns kvar. Förhoppningsvis kommer Augustine-rapporten att öppna ögonen på USAs senat och kongress och få politikerna att inse att det behövs mer pengar om NASA ska göra det som politikerna har bestämt.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.