www.astrowebb.com
 
Hubbles huvudkamera åter i drift
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2006-07-01

Klockan 15:12, svensk tid, på fredagen återstartade NASA Hubbles huvudkamera, Advanced Camera for Surveys. Detta hela började på torsdagen då markkontrollen började ladda upp kommandon för att återinsätta kameran i aktiv tjänst. Det vetenskapliga arbetet är beräknat att återupptas den 2 juli klockan 14:00, svensk tid.

Advanced Camera for Surveys har varit offline sedan den 19 juni då kameran fick i säkerhetsläge efter att den fått problem med strömförsörjningen. Sedan dess har NASAs tekniker arbetat för att få kameran online igen.

2006-06-26

"Överdelen" av "Cone Nebula", en av ACSens första bilder.
"Överdelen" av "Cone Nebula", en av ACSens första bilder.
Foto: NASA/ESA.


Hubbleteleskopets huvudkamera, Advanced Camera for Surveys (ACS), har varit oanvändbar sedan den 19 juni. Anledningen är att kameran gick i ett så kallat "safe mode" förra måndagen. Under veckan som gått har tekniker nere på jorden arbetat med och fastställa varför detta skedde och man tror sig nu veta. Med största sannolikhet rör det som om en lågvoltsströmförsörjning som inte fungerar som den ska. Exakt vad som behöver göras för att återställa kameran i normaltillstånd vet man riktigt än inte, men man räknar med att kameran ska vara i drift inom kort. Under tiden får de andra kamerorna ta över ACSens fotografiuppgifter.

ACSen installerades ombord på Hubbleteleskopet under det senaste serviceuppdraget 2002 och har varit den kamera som de senaste åren tagit de bästa och med kända Hubblebilderna. Men även om haveriet skulle bli långvarit eller permanent skulle de andra kamerorna kunna gå in och ta över en stor del av de uppgifter som ACSen har.

Hubbleteleskopet skickades upp 1990 och har efter en korrigering av huvudlinsen givit oss fatiska bilder och låtit oss till långt ut och långt tillbaka i Universum. Nu bör det 19 år gamla teleskopet dock bli slitet och för att kunna fortsätta leverera bilder efter år 2007 skulle Hubble bland annat behöva nya batterier, gyroskop och helst även nya kameror. För att genomföra ett sådant uppdrag skulle man behöva skicka en bemannad rymdfärja till Hubble och beslut om en sådant uppdrag kommer tas tidigaste i oktober.


Tryck på "sök" uppe till vänster för att läsa äldre artiklar om Hubble.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.