www.astrowebb.com
 
Astronomer får årets Nobelpris i fysik
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-10-06

Tidigare i veckan tilldelades Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess årets Nobelpris i fysik. Forskarna fick priset för deras upptäckt att Universum expanderar och att expansionen accelereras, en upptäckt som i förlängningen ledde fram till teorin om den mörka energin.

Upptäckten kom till genom att två, av varandra oberoende, forskningsprojekt startade under 1980/1990-talet där supernovor av typ 1a studerades noggrant och kartlades. Genom att studera ett antal supernovor och med hjälp av datorer, teleskop och CCD-kameror kunde båda forskargrupperna studera stjärnutbrotten på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Båda forskargrupperna la fram sina resultat 1998 men medan Perlmutters och hans kollegor hade börjat 1988 hade Schmidt och hans kollegor börjat sina observationer 1994. I Schmidts grupp ingick även Riess, som skulle spela en nyckelroll för upptäckten. Att båda grupperna, oberoende av varandra och på något annorlunda sätt, kom fram till samma slutsats gjorde att den för den tiden häpnadsväckande upptäckten inte kunde viftas bort hur som helst. Det hela stödde även forskarna i sina slutsatser trots att även dessa var skeptiska till sina resultat.

Att Universum expanderar allt snabbare betyder att det blir allt mer tomrum mellan all materia vilket till slut leder till ett Universum som till slut i stort sätt bara kommer bestå av tomrum. Redan idag består Universum till ungefär 75 procent av mörk energi, något som vi verken kan se eller vet vad det är.

Priset, som är på 10 miljoner kronor, kommer delas med hälften till Perlmutter och den andra hälften kommer delas lika mellan Schmidt och Riess.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.