www.astrowebb.com
 
Från omloppsbana till tunnelbana
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-03-10

SL (Storstockholms lokaltrafik), som sköter kollektivtrafiken i Stockholms län, brukar inte alltid förknippas med att ta till sig den senaste tekniken men ibland kan även SL överraska. Denna gång handlar det om att SL framgångsrikt har testat ett brandvarnarsystem som ESA utvecklade till den ryska rymdstationen MIR. Det som skiljer detta brandvarnarsystem från ett konventionellt brandvarnarsystem är istället för olika typer av konventionella branddetektorer används "elektroniska näsor" (sensorer). Sensorerna påminner om människans luktsystem och hjärnas förmåga att tolka olika lukter/odörer.

Enkelt beskrivet är systemet uppbyggt enligt följande:

- Sensorerna fungerar på samma sätt som de neuroner inuti en mänsklig näsa som mottagare av olika lukter/odörer.
- En mikroprocessor som känner igen lukter på ett liknande sätt som människans luktsinne.
- Ett mjukvaruprogram som arbetar på liknande sätt som en mänsklig hjärna för att uppfatta, analysera och vidta lämpliga åtgärder utifrån en specifik lukt.

När systemet användes ombord på Mir, under varsitt uppdrag 1995 och 1997, detekterade systemet i ett tidigt skedde en brand ombord på rymdstationen 1997. Efter att systemet visat vad det gick för började ESA tillsammans med privata företag vidareutveckla dessa "elektroniska näsor" för mer jordnära ändamål.

Testet som SL genomfört har varit så framgångsrikt att systemet kommer installeras på 56 tunnelbanestationer och i 60 kilometer tunnel. Precis som på Mir räknar SL att systemet ska upptäcka bränder betydligt tidigare än dagen branddetektorer.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.