www.astrowebb.com
 
Astronomi| VLT har upptäckt liv - på jorden
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-02-29

Jorden - full av liv.
Jorden - full av liv.
Foto: Nasa.

Med hjälp av det markbaserade teleskopet Very Large Telescope (VLT) har en grupp forskare från Europeiska sydobservatoriet (ESO) upptäckt liv i rymden. Livet, som finns på vår egen planet jorden, upptäcktes genom att studera jordskenet som månen reflekterar. Att upptäcka något som vi sedan länge redan visste fanns kanske inte låter så häpnadsväckande men det är inte upptäckten i sig som är intressant utan metoden som används för att göra upptäckten.

Den som lett ESO-studien är Michael Sterzik och han förklarar att månen har används som en stor spegel som reflekterat det svaga jordljuset tillbaka mot jorden där VLT har kunnat observerat det. Det behövs dock inget jätteteleskop för att se det reflekterade jordljuset utan det räcker med en kikare eller ett mindre teleskop.

Det som VLT-teamet gjort med hjälp av ESOs största teleskop är att leta efter indikatorer som avslöjar organiskt liv, som speciella kombinationer av gaser i jordens atmosfär genom att studera jordskenet. Bland gaserna som är viktigaste när det gäller biologiskt liv är syre, ozon, metan och koldioxid. Samtidiga dessa finns i jordens atmosfär och kunde observeras. Även molnformationer och molnvariationer kunde ses. Teamet kunde även fastslå att ytan delvis består av vatten och att det förekommer vegetation

Nu betyder det inte automatiskt att det finns biologiskt liv bara för att nämnda gaser finns i atmosfären men det specifika sammansättningen av gaserna bevisar att biologiskt liv finns. För att om allt biologiskt liv skulle upphöra på jorden skulle sammansättningen av gaserna ändras.

För att få tillräcklig känslighet i mätningarna tittade astronomerna inte bara på ljusets färg utan även på dess polarisation. Genom att använda sig av denna teknik, som kallas spektropolarimetri, syns biosignaturerna tydligt. Att använda den polarimetriska metoden är nödvändigt för att på ett tydligt sätt kunna särskilja ljuset från en exoplanet och dess moderstjärna.

Främst förväntas spektropolarimetri användas för att upptäcka växtlighet och därmed fotosyntes på andra himlakroppar och tack vare VLT och ESO har vi nu en bra referenspunkt i jorden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.