www.astrowebb.com
 
Eris är lika stor som Pluto
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-10-26

Artistbild av Eris. Bild: ESO/L. Calçada
Artistbild av Eris.
Bild: ESO/L. Calçada

Med hjälp av en ockultation i november förra året har astronomer kunnat fastställa bland annat storleken på dvärgplaneten Eris. Ockulationen skedde när Eris passerade framför en avlägsen ljussvag stjärna och det hela observerades med hjälp av teleskop placerade i Chile. Ockultationer av denna typ är relativt sällsynta men utmärkta tillfällen att bland annat göra noggranna mätningar av storlek och form på objekt som ligger en bit ut i solsystemet. Förutom att mäta storleken på dvärgplaneter kan samma metod även användas för att fastställa storleken och formen på exempelvis en asteroid.

Totalt användes 26 teleskop runt om i världen för att försöka fånga ockultationen men det vara bara från två platser i Chile som det hela kunde observeras direkt. Bland teleskopen som fångade ockultationen var ESOs La Silla-observatorium med TRAPPIST-teleskopet samt två teleskop i San Pedro de Atacama. Alla tre teleskop registrerade en nedgång i stjärnas ljusstyrka när Eris passerade framför stjärnan.

Tidigare observationer har antytt att Eris haft en diameter på omkring 3000 kilometer och dvärgplaneten har uppskattas vara 25 procent större än Pluto. Mätningarna i november förra året har dock gett att Eris har en diameter på 2326 kilometer, med en felmarginal på 12 kilometer. Då Plutos diameter uppskattas till mellan 2300 och 2400 kilometer gör dels att dvärgplaneterna är lika stora och dels att Eris storlek är mer exakt känd än Plutos. Att det förhåller sig på detta sätt beror på att Pluto på grund av sin atmosfär är svårare att bedöma kanterna på under en ockultation.

För att fastställa Eris massa har omloppsbana för dess måne Dysnomia används och efter mätningar har det visat sig att Eris massa är 27 procents större än Plutos. Med hjälp av massan och diametern har astronomerna sedan kunnat uppskatta densiteten till 2,52 gram per kubikcentimeter. I sin tur betyder detta att Eris troligen är en stenkropp med en tunn hinna av is.

Eris ljusa yta, där hela 96 procent av det infallande solljuset reflekteras tillbaka, tyder på att ytan är uppbyggd av kväverik is blandad med fryst metan. Detta antyds även av det spektrum som tagits av dvärgplaneten. Uppskattningsvis är islagret endast en millimeter tjockt.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.