www.astrowebb.com
 
Supernovafabrik upptäckt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-09-29

Galaxen Arp 220 (stora bilden, tagen med Hubbleteleskopet) samt några av dess nyupptäckta supernovor (lilla bilden, tagen med Global VLBI). Bredden på lilla bilden är 250 ljusår
Galaxen Arp 220 (stora bilden, tagen med Hubbleteleskopet) samt några av dess nyupptäckta supernovor (lilla bilden, tagen med Global VLBI). Bredden på lilla bilden är 250 ljusår.
Foto: NASA, ESA, Hubble Heritage Team, Chalmers.

Ett forskarteam lett av astronomer från Onsala rymdobservatorium utanför Göteborg har med hjälp av radioteleskop i fem länder upptäckt vad som enkelt kan beskrivas som en Supernovafabrik. "Fabriken" ligger i galaxen Arp 220, som ligger på ett avstånd av 250 miljoner ljusår. Galaxen är sedan tidigare känd som en födelseplats för stjärnor och genom att studera galaxen extra noga har teamet kunnat bekräfta teorin att det även är en "fabrik" för supernovor.

Totalt har forskarteamet upptäckt sju supernovor vilket är rekord gällande upptäckta supernovor samtidigt. Troligtvis är antalet supernovor fler men det är bara dessa sju som kunnat bekräftas efter år av mätningar med hjälp av radioteleskop. Anledningen är att galaxen döljs av tjocka lager av gas och stoft vilket gör det svårt att samla in data och göra mätningar.

Av supernovorna som bekräftas är alla yngre än sextio år och mätningarna tyder på att en ny supernova bildas varje kvartal, vilket kan jämföras med Vintergatan där det bildas en supernova per sekel i snitt.

Arp 220 är som sagt sedan tidigare känd som en födelseplats för stjärnor och nu även som en "fabrik" för supernovor. Antalet upptäckta supernovor stämmer även överens med antalet stjärnbildningar.

Forskningsresultaten publiceras i oktober i tidskriften Astrophysical Journal med Fabien Batejat som huvudförfattare.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.