www.astrowebb.com
 
Astronomi| Nya exoplaneter upptäckta
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-09-13

Artistbild av HD 85512 b.
Artistbild av HD 85512 b.
Bild: ESO/M. Kornmesser.

Med hjälp av ESOs La Silla-observatorium i Chile och spektrumetern HARPS har ett forskarteam upptäck ytterligare 50 expoplaneter runt närliggande stjärnor. Av dessa är sexton stycken så kallade superjordar och en av planeterna, HD 85512 b, ligger på randen av den beboeliga zonen. Den beboeliga zonen är ett smalt område runt varje enskild stjärna där vatten i flytande form kan förekomma om förutsättningar på exempelvis en planet är dem rätta, som på exempelvis jorden. Planeten ifråga har en en massa som är 3,6 gånger jordens vilket gör den extra intressant.

Upptäckten av dess 50 exoplaneter presenterades under måndagen på konferensen Extreme Solar Systems II i Wyoming, USA, där 350 experter på exoplaneter möts den här veckan. Förutom själva planetupptäckterna presenterade teamet även nya data gällande sannolikheten för att en stjärna har minst en planet med en massa mindre än en gasjätte i omloppsbana runt sig. För att få fram en siffra på detta har HARPS genomfört observationer av 376 solliknande stjärnor och resultatet visar att 40 procent av stjärnorna har minst en planet i omloppsbana med mindre massa mindre än Saturnus. Majoriteten av exoplaneterna med massor mindre än Neptunus ser ut att förekomma i system med flera planeter.

Under presentationen framkom även att HARPS genomgår uppgraderingar av både hård- och mjukvarusystem för att få en högre känslighet och stabilitet. Uppdateringarna görs för att möjliggöra letandet efter stenplaneter med rätt förutsättningar för liv. När uppdateringarna är genomförda kommer HARPS att riktas mot tio närbelägna stjärnor likande solen. Alla dessa stjärnor har observerats av HARPS innan men inte med denna noggrannhet. Med HARPS nya precision kommer exoplaneter med en massa mindre än två gånger jordens kunna upptäckas.

Förutom måndagens tillkännagivande tillkännagav en annan grupp på tisdagen upptäckten av 23 exoplaneter. Detta gör att den aktuella siffran på upptäckta och tillkännagivna exoplaneter är 677 stycken. Vi kan dock vänta oss att denna siffran kommer stiga under veckan.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.