www.astrowebb.com
 
Astronomi| Apolloinstrument avslöjar månens inre
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-01-09

Artistbild av månens inre.
Artistbild av månens inre.
Bild: NASA.

Med hjälp av instrument som placerades ut under Apollouppdragen på 1960- och 1970-talet har ett forskarteam kommit med nya avslöjanden om månens inre. Datan som teamet använde sig av samlades in främst under 1970-talet men det är först i nutid som den har analyseras på detta sätt.

Resultatet av analysen visar att månen har en kärna som liknar jordens kärna. Forskarteamet har i sin slutsats kommit fram till att månen har en solid inre kärna med en radie på ungefär 240 kilometer som är järnlik. Utanför denna finns det en i huvudsak flytande yttre kärna med en radie på ungefär 330 kilometer bestående av järn. Det som skiljer månens inre från jordens inre är att det utanför detta finns ett område med en radie på ungefär 480 kilometer bestående av delvis smält material. Bland annat har förekomsten av lätta element, såsom svavel, konstateras. När det gäller jorden finns det forskare som hävdar att svavel och syre finns omkring vår egen kärna.

Att studera sammansättningen av månens inre är en förutsättning för att kunna förstå dess tillkomst och utveckling. Mer detaljer om månens ursprung kommer vi få från tvillingsonderna Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) som kommer skickas upp senare i år för att studera månen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.