www.astrowebb.com
 
Astronomi| Kemiska förutsättningen för liv funnen på exoplanet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-10-22

Genom att använda instrument ombord på rymdteleskopen Hubble och Spitzer har ett forskarteam från NASA funnit den nödvändiga kemin för liv ska uppstå. Den aktuella planeten ligger 150 ljusår härifrån och är en gasplanet som är större än Jupiter. Namnet på planeten är HD 209458b och då det är en gasplanet finns det ingen möjlighet att liv ska finnas, men om planeten hade varit en stenplanet, som jorden, hade det funnits en möjlighet för liv. Det som forskarteamet har funnit på planeten är vatten, metan och koldioxid. Detta är andra gången som dessa komponenter upptäckts på en annan planet och av samma team. Även om det inte finns någon möjlighet för liv på den aktuella planeten betyder upptäckten att det är möjligt att finna dem beståndsdelar, på exoplaneter, som vi utgår ifrån måste finnas för att liv ska uppstå.

Tidigare har koldioxid upptäckts på planeten HD 189733b. Att samma forskarteam har funnit två planeter som på visa plan liknar varandra betyder att mer ingående studier kan göras för att komma fram till vilka gemensamma nämnande dessa planeter har. HD 189733b är i Jupiterstorlek och det var i december 2008 som nyheten om planetens sammansättning släpptes.

Upptäckterna har gjorts genom spektroskopi. Spektroskopi görs genom att ljuset som samlas in delas upp i sina olika våglängder och sedan studeras för att komma fram till vilka kemiska komponenter det innehåller.

Nästa steg är att finna samma kemiska sammansättning på stenplaneter, stenplaneter som helst ska ligga i den beboeliga zonen runt en annan stjärna.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.