www.astrowebb.com
 
Astronomi| 34 nya exoplaneter upptäckta
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-10-20

Artistbild över en av planeterna i trippelsystemet Gliese 66.
Artistbild över en av planeterna i trippelsystemet Gliese 66.
Bild: ESA.

P
å måndagen offentliggjorde ESO (European Southern Observatory) att ett forskarteam som använt ESOs 3,6-meters teleskop och en egenbyggd spektrumeter vid namn HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) har upptäckt 32 nya exoplaneter. Totalt har HARPS upptäckt 75 stycken av dem drygt 400 exoplaneter som hittills har upptäcks. Detta gör HARPS-teamet till ett av de framgångsrikaste exoplanetjägarna. Det som gör forskarteamets upptäckter extra speciella är att många av exoplaneter som har upptäckts är så kallade superjordar med en massa på bara några gånger större än jorden. Bland annat har HARPS upptäckt 30 procent av alla kända exoplaneterna med låg massa och 24 och 28 stycken kända exoplaneter på max 20 jordmassor.

Teamet har även upptäckt planeter runt stjärnor som lider brist på tunga grundämnen. Tidigare har den ledande teorin varit att planeter, som bildas av den metallrika skivan av stoft och gas som omger den unga stjärnan, har svårt att bildas runt dessa ”metallfattiga” stjärnor. Dessa teorier måste dock revideras efter att planeter med en massa flera gånger större än Jupiters har upptäckts runt flera stjärnor av denna typ. HARPS-teamet har även framgångsrikt upptäckt flera mindre exoplaneter i planetsystem som består av upp till fem upptäckta planeter.

Även om det femåriga projektet nu är avslutat kommer teamet att fortsätta med sina observationer inom andra ESO-projekt. Främst handlar det om att detektera superjordar runt solliknande stjärnor respektive de mindre M-dvärgarna. M-dvärgar är stjärnor med låg massa


 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.